Tule mukaan palokuntaan

Kaksi hymyilevää nuorta aikuista poseeraa palomiehen varusteissa, kypärät kainalossa paloauton edessä.

Palokuntatoiminta on kaikille avointa toimintaa, johon pääsee mukaan ilman koulutusta.

Tarjolla on harrastus- ja toimintamahdollisuuksia niin lapsille, nuorille, aikuisille kuin vähän vanhemmille veteraaneille.

Yhteisöllistä meininkiä

– Monille tärkein syy liittyä palokuntaan on yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen eli se sosiaalinen toiminta. Auttamisen halu ja hälytyksiin osallistuminen ovat myös tärkeitä tekijöitä, sanoo palokuntien harrastustoiminnan kehittämispäällikkö Niko Ara Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä (SPEK).

– Pelastusopiston opetussuunnitelman mukaiset kurssit ovat opintopisteytettyjä eli koulut ja oppilaitokset voivat hyväksyä kursseja osaksi opintoja. Myös SPEKin palokuntakouluttajakurssi on opintopisteytetty.

Palokuntien nuorisotoimintaan ovat tervetulleita kaikki 7–17-vuotiaat.

Tutustu palokuntanuorisotoimintaan
Pipopäinen nuori mies seisoo vesialueen vieressä ja katsoo jonnekin kauemmas hymy huulilla.

Palokuntanuorten arvot

  • Tasapuolisuus ja välittäminen: palokuntanuori arvostaa ja huomioi toista
  • Luotettavuus: palokuntanuori on luotettava ja vastuuntuntoinen
  • Turvallisuus ja vastuu: palokuntanuori osaa ja uskaltaa toimia erilaisissa tilanteissa

Täysi-ikäiset voivat osallistua hälytystoimintaan sekä palokuntien naistoimintaan

  • Sopimuspalokuntatoiminta, kuten hälytystoimintaan osallistuminen, on tarkoitettu täysi-ikäisille. Sopimuspalokuntatoiminnassa mukana oleminen vaatii sitoutumista, säännöllistä harjoittelua ja koulutusohjelman mukaisten kurssien suorittamista.
  • Palokuntien tukitoiminta, kuten naistoiminta, on hyödyllinen harrastus kaikille palokunnasta ja arkiturvallisuudesta kiinnostuneille. Keskeisiä tehtäviä ovat turvallisuusviestintä ja neuvonta erilaisissa tilaisuuksissa, esimerkiksi päiväkodeissa, kouluissa ja messuilla, sekä palokuntaleirien järjestäminen ja muonitus erilaisissa tapahtumissa.
  • Sopimuspalokunnat ovat yhdistyksiä, joita koskevat tietyt säännöt ja toimintatavat. Niihin voi tutustua Palokuntaan.fi-sivustolla.

Kysy lisää paikallisesta toiminnasta lähialueesi palokunnasta. Löydät eri palokuntien yhteystiedot palokuntahaun kautta.

Palokuntahaku

Yhteiskunnallisesti merkittävää toimintaa

– Opitut turvallisuustiedot ja -taidot ovat aina mukana, ja niistä on monesti hyötyä, jos arkielämässä tapahtuu onnettomuus. Työnantajatkin arvostavat näitä turvallisuustaitoja.

– Sopimuspalokuntatoiminta tuottaa joka vuosi 1,25 miljardia euroa yhteiskunnallista arvoa, ja jokainen toimintaan sijoitettu euro tulee yhteiskunnalle takaisin noin 12-kertaisena, Ara sanoo.

Palokunta hoitaa uuden jäsenen perehdyttämiskoulutuksen, joka sisältää perustiedot ja -taidot palokunnan toiminnoista ja tavoista. Palokunta tarjoaa palokuntalaisille kaikki tarvittavat varusteet ja työvälineet.

Liity palokuntaan

Sinäkin voit auttaa

Vapaaehtoiset palokuntalaiset osallistuvat 200 hälytykseen päivittäin.

Ohjeet hätäilmoituksen tekemiseen

  1. Soita hätänumeroon 112.

    Soita vain kiireellisissä, todellisissa hätätilanteissa, kun henki, terveys, omaisuus tai ympäristö on uhattuna tai vaarassa. Jos sinulla on 112 Suomi -mobiilisovellus, muista soittaa hätäpuhelu sovelluksen kautta. Tällöin sijaintitietosi välittyy hätäkeskukseen automaattisesti.

     

    Hätänumeroon 112 voit soittaa myös ulkomaisesta matkapuhelinliittymästä. Tällöinkään et tarvitse erillistä suuntanumeroa, näppäile ainoastaan 112.

  2. Voit myös tekstata.

    Hätäilmoituksen voi tarvittaessa tehdä tekstiviestillä numeroon +358 112.

     

    Hätätekstiviestien käyttö on suunnattu ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta. Hätätekstiviestin voi lähettää vain sellaisesta puhelinnumerosta, joka on rekisteröity etukäteen. Ennakkorekisteröinti tehdään Suomi.fi-sivustolla.

  3. Älä soita tai tekstaa hätänumeroon seuraavissa tapauksissa:

    kiireettömissä tilanteissa, kysely- tai tiedustelutarkoituksessa sekä häiriötilanteissa, joissa kukaan ei ole vaarassa.

     

    Lähde: Suomi.fi

Tee turvallisuusteko – lataa 112 Suomi -mobiilisovellus!

Saat sovelluksen kautta vaara- ja viranomaistiedotteet suoraan puhelimeesi. Löydät sovelluksesta myös varautumisohjeet eri häiriötilanteisiin. Sovelluksen ohjeita voi lukea myös verkkoyhteyden katkettua eli offline-tilassa.

Lataa maksuton 112 Suomi -mobiilisovellus