Mental kristålighet

Nuori pipopäinen nainen seisoo joukkoliikennepysäkin vieressä ja katsoo päättäväisellä ja intensiivisellä ilmeellä kohti.

Vet du hur du agerar under press?

Förbered dig på en kris genom att stärka din mentala kristålighet. Fundera på vilka dina styrkor är och vad du kan behöva förbättra.

Skapa hälsosamma rutiner, sök aktivt information och upprätthåll en känsla av gemenskap för att bättre kunna hantera och anpassa dig till svåra situationer.

Vad kan man göra före en kris?

  • Se till att du har goda rutiner. Tillräckligt med sömn, goda matvanor och regelbunden motion är nyckeln till fysisk och psykisk hälsa. Vardagliga rutiner gör det lättare att klara störningssituationer och kriser.
  • Förbered dig materiellt. Se till att ha mat, vatten och vid behov medicin för åtminstone tre dygns behov. Fundera på vilka andra förnödenheter som kan vara användbara i en krissituation. Bered dig på störningar genom att ha åtminstone en reservladdare, pannlampa eller ficklampa samt reservbatterier och lite kontanter.
  • Håll dig uppdaterad om vad som händer i samhället. 
  • Lär dig att acceptera att det ibland kan uppstå svåra situationer i livet.
  • Tänk på hur du reagerar i olika situationer. Hur handlar du under press och vad gör dig stressad? Genom att känna till dina reaktioner kan du kanske bättre hantera dem under en kris.
  • Lär dig enkla stresshanteringsmetoder, till exempel andningsövningar.

Träna på beredskaps- och säkerhetsfärdigheter

Olika organisationer och föreningar ordnar verksamhet och kurser som hjälper dig att förbättra din egen och andras förmåga att hantera oväntade situationer. Några exempel:

Gemenskap stöder mental kristålighet

  • Du kan få kamratstöd via bekanta kontakter.
  • Till exempel Flickornas hus och Pojkarnas hus erbjuder gemenskap, fritidsverksamhet samt hjälp och stöd i svåra livssituationer. De finns på olika orter runt om i Finland. Kontaktinformation finns på webbplatsen för Finlands Settlementförbund.
  • Ta också hand om dina närmaste och lär känna dina grannar. Då blir det lättare att erbjuda och be om hjälp vid störningar.
  • Tänk på vem du kan hjälpa vid en störning.

Vad kan du göra vid en kris?

  1. Håll fast vid dina rutiner.

    Att följa rutiner under en kris skapar en känsla av trygghet och kan hjälpa dig att hålla tankarna i styr.

     

    Gör saker du gillar för att få tiden att gå. Det är förstås lättare sagt än gjort, men försök göra det till exempel tillsammans med en kompis eller närstående.

  2. Sök information från pålitliga källor.

    Vid störningar är det viktigt att få korrekt information. Dela inte sådan information som kan vara felaktig. Följ alltid myndigheternas anvisningar.

  3. Acceptera att det kan kännas psykiskt tungt.

    Försök acceptera dina känslor och det faktum att en krissituation kan kännas väldigt omvälvande. Var inte rädd för att be om hjälp vid behov.

     

    Acceptera också att människor kan reagera på mycket olika sätt i en krissituation. Vissa kan verka paralyserade, medan andra ser ut att fortsätta sitt liv som vanligt. Det går inte nödvändigtvis att se vad en människa känner och hur hen upplever situationer.

  4. Kom ihåg stresshanteringsmetoderna.

    Använd de stresshanteringsmetoder du tränat på. Enkla andningsövningar kan till exempel vara förvånansvärt effektiva.

  5. Var uppmärksam på dem som behöver hjälp.

    Erbjud dig att prata med någon som du märker att behöver det. Ta särskild hänsyn till barn och se till att de känner sig trygga. Håll kontakten med dina närmaste och dina kompisar för att kolla hur de mår.

Nuori tumma mies seisoo ulkona spraymaalatun seinän vieressä ja katsoo vakavalla ilmeellä ja kulmat kurtussa kohti.

Vad kan du göra efter en kris?

  • Prata med dina närmaste om krisen eller störningen och hur den har påverkat alla.
  • Tveka inte att söka professionell hjälp, till exempel via chattjänster eller telefonhjälp. Kom ihåg att även om du har hjälpt andra under en kris kan också du behöva hjälp och stöd för att hantera dina egna känslor.
  • Bedöm vad du lärde dig under krisen. Tänk på hur du kan förbättra din beredskap och ditt agerande i en motsvarande situation i framtiden.
  • Uppdatera reservförrådet. Kolla 72-timmars beredskapsrekommendationen och fyll på dina lager vid behov.
  • Fundera på vilka kunskaper du skulle ha behövt under krisen eller störningen. Tänk på vad du kan öva på för att vara bättre förberedd nästa gång.

Kom ihåg att även om du har hjälpt andra under en kris kan också du behöva hjälp och stöd för att hantera dina egna känslor.

Gör en säkerhetsgärning – ladda ner 112 Suomi-appen!

Med appen får du varnings- och myndighetsmeddelanden direkt i din telefon. I appen hittar du också beredskapsanvisningar för olika störningssituationer. Anvisningarna i appen kan läsas också när nätet ligger nere, dvs. i offline-läge.

Ladda ner den avgiftsfria 112 Suomi-mobilappen