Att ta skydd inomhus

Ta skydd inomhus frÄn giftig rök eller kemikalier

Vid fara och nödsituationer varnar myndigheterna befolkningen med hjÀlp av ett varningsmeddelande och den allmÀnna farosignalen. Det första man ska göra Àr att ta skydd inomhus och handla enligt anvisningarna för farosituationer. Det rÀcker oftast för att skydda sig. Inomhus betyder hemma, i skolan, pÄ arbetsplatsen eller inne i en annan byggnad.

PÄ den hÀr sidan berÀttar vi om hur du kan ta skydd inomhus, stÀnga ventilationen eller förflytta dig i sÀkerhet. Vi berÀttar ocksÄ om varningsmeddelanden och den allmÀnna farosignalen. LÀngst ner hittar du detaljerade anvisningar om hur du tar skydd inomhus. Anvisningarna kan anvÀndas hemma, i bostadsaktiebolaget och pÄ arbetsplatsen.

Exempel pÄ nÀr man mÄste ta skydd inomhus:

 • brand i nĂ€romrĂ„det med höga halter av giftig rök
 • gasrisk nĂ€r det har intrĂ€ffat en olycka med farliga Ă€mnen i nĂ€rheten
 • strĂ„lningsrisk vid till exempel en kĂ€rnkraftsolycka

NÀr du hör den allmÀnna farosignalen:

Den allmÀnna farosignalen Àr en signal som varar i en minut och som vÀxlande stiger och sjunker. Signalen hörs frÄn larmanordningar och varnar mÀnniskor som befinner sig utomhus för hotande, omedelbar fara.

 • GĂ„ inomhus. Stanna inomhus.
 • StĂ€ng dörrar, fönster, vĂ€dringsluckor och ventilation. TĂ€ta till springorna med tejp.
 • SĂ€tt pĂ„ radion och vĂ€nta lugnt pĂ„ anvisningar.
 • Undvik att anvĂ€nda telefonen sĂ„ att linjerna inte blockeras.
 • AvlĂ€gsna dig inte frĂ„n omrĂ„det annat Ă€n pĂ„ uppmaning av myndigheterna, annars kan du bli utsatt för fara pĂ„ vĂ€gen.

Ta bara jodtabletten pÄ uppmaning av myndigheterna. Jodtabletter rekommenderas för barn och vuxna upp till 40 Är och gravida kvinnor.

Om du Àr hemma kan du förvara mat och dryck i tÀta behÄllare.

Vissa giftiga gaser kan man upptÀcka med till exempel luktsinnet, men inte alla. En del farliga Àmnen Àr luktfria och fÀrglösa.

Hur skyddar du dig mot farlig rök eller gas hemma och pÄ jobbet?

Brandgaser Àr alltid skadliga, och att andas in dem Àr hÀlsovÄdligt eller till och med livsfarligt. Brandgaser Àr lÀtta att upptÀcka.

Om du sjÀlv upptÀcker faran, agera omedelbart: ta skydd inomhus och stÀng ventilationen.

Gör det senast nÀr myndigheten uppmanar till det med den allmÀnna farosignalen eller ett varningsmeddelande. Följ myndigheternas anvisningar Àven om du inte sjÀlv upptÀcker faran. Situationen i nÀrheten av riskomrÄdet kan förÀndras snabbt till exempel nÀr vindriktningen vÀnder.

Vissa giftiga gaser kan man upptÀcka med till exempel luktsinnet, men inte alla. En del farliga Àmnen Àr luktfria och fÀrglösa.

Alla borde klara av att stÀnga den mekaniska ventilationen

Det Àr viktigt att alla, bÄde hemma och pÄ jobbet, vet hur man stÀnger den mekaniska ventilationen. I barnfamiljer ska alla familjemedlemmar som nÄgon gÄng Àr ensamma hemma veta hur man agerar i farliga situationer. Det innebÀr att man ocksÄ ska klara av att stÀnga ventilationen.

Vet du var avbrytaren för ventilationen finns?

Eftersom farlig rök eller gas sprider sig tÀmligen snabbt utomhus ska de boende eller personalen kunna stÀnga ventilationen sjÀlva. Det hÀr förutsÀtter att man vet var avbrytaren till ventilationen finns och att alla har tillgÄng till den.

Att installera en nödstoppsknapp i till exempel hallen Àr en bra lösning för att alla ska kunna stÀnga ventilationen i farliga situationer.

Alla fastigheter har inte mekanisk ventilation. DÄ kan du tÀppa till ventilationsöppningarna med tejp och/eller fryspÄsar, om giftig gas eller rök trÀnger in i bostaden.

Kan man ta sig frÄn riskomrÄdet till en annan plats?

Om du fÄr veta om den farliga situationen i god tid och det t.ex. inte finns nÄgon röklukt utomhus, kan du övervÀga att ta dig bort frÄn riskomrÄdet.

DÄ Àr det emellertid viktigt att veta om faran kan upptÀckas med lukt- eller synsinnet eller om det Àr frÄga om ett omÀrkbart farligt Àmne, sÄ som vissa kemikalier. Om du vet att det Àr frÄga om en farlig kemikalie i luften Àr det sÀkrare att ta skydd inomhus i den byggnad dÀr du befinner dig.

Vid behov utfÀrdar myndigheten en evakueringsorder och sörjer för evakueringens praktiska arrangemang, men om det Àr frÄga om rök och röklukten Àr stark och ger symtom sÄsom huvudvÀrk och svidande ögon, ska du inte vÀnta pÄ rÀddningsmyndigheternas uppmaning.

Om röklukten kommer in, kan det vara bra att frivilligt ta sig till ett tryggare omrÄde, till exempel till en slÀkting eller bekant, eller till sommarstugan.

NÀr faran Àr över ska bostaden ventileras omsorgsfullt genom att öppna fönster och dörrar.

Varningsmeddelandet varnar för hotande fara

Med varningsmeddelandet varnar myndigheten mÀnniskor om en fara som hotar liv eller hÀlsa. Om det behövs, innehÄller varningsmeddelandet anvisningar för hur man skyddar sig och undviker farosituationen. Ett varningsmeddelande utfÀrdas ocksÄ nÀr faran Àr över.

Beroende pÄ situationen kan varningsmeddelandet utfÀrdas till utvalda regioner eller till hela landet genom en eller flera kanaler. Vid behov ger myndigheterna ocksÄ en allmÀn farosignal.

Varningsmeddelandet ges

 • via appen 112 Suomi
 • i radion
 • pĂ„ tv (endast faror som gĂ€ller hela landet)
 • i nĂ€ttidningar
 • pĂ„ sociala medier
 • via lokala högtalare vid behov

Anvisningar för att ta skydd inomhus hemma och pĂ„ jobbet – Ă€ven för övning.

Öva Ă€ven pĂ„ dessa anvisningar för att ta skydd inomhus. Anvisningarna kan anvĂ€ndas hemma, i bostadsaktiebolaget och pĂ„ arbetsplatsen. Observera kommentarerna vid steg 2, 3, 4 och 6.

 1. Om du Àr utomhus eller i bilen, ta dig inomhus omedelbart.Vid behov, stÀng tillfÀlligt av bilens ventilation.
  2. StÀng dörrar och fönster.
  – Dörrar pĂ„ arbetsplatsen som öppnas automatiskt, kan automatiken stĂ€ngas av? Vem gör det och hur?
  3. StÀng ventilationen.
  – Vem stĂ€nger och var?
  – FörsĂ€kra dig om att ventilationen Ă€r avstĂ€ngd i varje rum.
  4. Informera om situationen till alla personer i fastigheten i början samt under farosituationen eller övningen (ytterligare personer kan komma in i fastigheten för att ta skydd under farosituationen):
  – “(Detta Ă€r en övning.) En farosituation pĂ„gĂ„r utomhus, stanna inomhus. Ventilationen Ă€r nu avstĂ€ngd i den hĂ€r fastigheten. Du Ă€r sĂ€ker inomhus.”
  5.  Informera dem som befinner sig i fastigheten nÀr faran Àr över. Du fÄr information via radio och tv under farosituationen.
  6. Starta ventilationen.
  – Vem startar, hur och var?
  – FörsĂ€kra dig om att ventilationen startar i alla rum.
  7. Ventilera rummen omsorgsfullt nÀr faran Àr över.