Nyheter

En dag på brandstationen, som för första gången ordnas virtuellt, är uppbyggd som en inlärningsupplevelse där alla i familjen kan utveckla sina färdigheter i brandsäkerhet. Mor- och farföräldrar är också välkomna i och med att Brandsäkerhetsveckan har brandsäkerhet för äldre personer som tema. Brandsäkerhetsveckan inleds på den virtuella brandstationen lördagen den 21 november kl. 8.

Ruisku ja Kalle hassuttelevat.

Gästerna guidas runt i den virtuella brandstationen av medieprofilerna Viivi Pumpanen och Esko Eerikäinen. Den som besöker brandstationen kan utmana Viivi Pumpanen i släckningsspelet Liekeissä, kika in i en brandbil och se vad som händer när en krockad bil öppnas, både ur patientens och brandmannens perspektiv. Alla besökare, både små och stora, kan också aktivera ett brandlarm, varefter det börjar hända i knutarna!

– När man besöker den virtuella brandstationen får man också bekanta sig med både brandmän och frivilliga som arbetar i brandkåren. Kanske det blir gnistan som får dig själv att gå med i brandkårsverksamheten? tipsar kampanjkoordinator Marjo Rinne från Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland.

Ruisku & Kalle underhåller familjens minstingar. Den muntra duon, som är känd för sin 112-låt, lyfter garanterat barnens humör, och säkerligen också föräldrarnas – kanske man tar några danssteg därhemma också.

Brandstationen har också Brandpost från LokalTapiola, från vilken besökarna kan skicka en egen hälsning med ett riktigt postkort med brandsäkerhetstema till exempelvis sina mor- eller farföräldrar.

–Via LokalTapiolas Brandpost är det möjligt att påminna sig om saker i anslutning till brandsäkerhet i vardagen. Det är viktigt att säkerställa och sköta om brandvarnarnas funktion och övrig säkerhet i hemmet i synnerhet för de närstående som inte klarar av det själv, säger utvecklingschef Antti Määttänen från LokalTapiola.

Den virtuella brandstationen är öppen från den 21 november till den 6 december. Språken som talas på brandstationen är finska, svenska och engelska.

Ta med mor- och farföräldrarna till den virtuella brandstationen

Den virtuella brandstationen tar den här gången upp brandsäkerheten särskilt i äldre personers hem, eftersom årets Brandsäkerhetsvecka uppmärksammar brandsäkerheten hos anhöriga, i synnerhet äldre personer.

– Brandsäkerheten hos t.ex. mommo och moffa går att kolla i Esko Eerikäinen sällskap på den virtuella brandstationen. Det vore bra om mor- och farföräldrarna också kunde delta, säger Rinne.

Under de senaste åren har över 110 000 personer runt omkring i Finland besökt En dag på brandstationen-evenemangen. Årets evenemang är helt virtuellt för att undvika smittspridning och för att säkerställa räddningsväsendets operativa förmåga.

En dag på brandstationen-evenemangen har ordnats sedan 2008. Under de senaste åren har omkring 360 brandstationer runt om i Finland medverkat.

 

Brandsäkerhetsveckan koordineras av Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland. i samarbete med Räddningsverken, Räddningsförbunden, inrikesministeriet, EHYT ry, Kyrkostyrelsens diakoni och själavård, Finlands fastighetsförbund, Finlands Egnahemsförbund, Finlands Brandbefälsförbund, samt Nuohousalan Keskusliitto. LokalTapiola är samarbetspartner för evenemangen under En dag på Brandstationen. Brandsäkerhetsveckan finansieras av Brandskyddsfonden.