Nyheter
Kesämökki puiden keskellä järven rannalla.

Genast i början av sommaren är det bra förbereda sig för överraskande situationer som kan uppstå på stugan. Att få hjälp på stugan kan dröja längre än hemma och därför är det viktigt att brandsäkerheten och reservförrådet är i skick, och att alla vet hur man kallar på hjälp. På så sätt förlöper semestern i lugn och ro.

Stugans husnummer ska finnas på ett synligt ställe, t.ex. på husväggen, och alla som vistas på stugan ska känna till adressen – också barnen och gästerna.

– Det är viktigt att se till att husnumret är synligt så att gäster, och vid behov räddningsverket, hittar fram, säger Ilpo Leino från Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland.

Börja med att granska brandvarnaren

Att få hjälp kan dröja på stugan än i stan. Fungerande brandvarnare samt utrustning för förstahandssläckning och första hjälpen ingår i beredskapen, liksom att vara noggrann och omsorgsfull med eld, gnistor och olika apparater.

Brandvarnarna ska granskas genast i början av stugsäsongen.

– Efter en kall och fuktig vinter kan batteriet eller hela brandvarnaren kan ha slutat fungera. Brandvarnarens ålder påverkar dess förmåga att upptäcka rök tillräckligt snabbt, påpekar Leino.

En brandfilt, handbrandsläckare och en traditionell, färdigt fylld hinkspruta är effektiva släckningsredskap.

– Handbrandsläckaren bör underhållas regelbundet så att den verkligen fungerar. En handbrandsläckare utan tryck är inte till någon nytta, säger Leino.

Instruktionerna i 112 Suomi-appen fungerar också utan uppkoppling

För eventuella olyckor på stugan rekommenderas tillräckligt med utrustning för första hjälpen. Det är också bra att ha 112 Suomi-appen i telefonen för att kunna ringa nödsamtal. Appen visar telefonens positioneringskoordinater, som meddelas nödcentraloperatören om man inte känner till adressen till stugan eller om telefonens nätförbindelse inte fungerar.

I appen finns också anvisningar för beredskap och instruktioner för störningssituationer. Instruktionerna gäller till exempel elavbrott, störningar i vattendistributionen samt stormar och översvämningar.

– Även om nätförbindelsen på stugan skulle brytas är instruktionerna i 112 Suomi-appen tillgängliga, säger beredskapsexperten Essi Kulju.

Vattendunkar och mat med bra hållbarhet behövs som reservförråd också på stugan

Vattendunkar i reserv är en nödvändighet på stugan, i synnerhet om det inte finns en brunn. Det samma gäller om det finns en brunn som fungerar med elektrisk pump.

Vatten behövs för eget och eventuella gäster behov, till exempel vid elavbrott och oväntade situationer, såsom om brunnen förorenas eller torkar ut.

Utöver vatten bör stugan ha mat med bra hållbarhet. Maten ska kunna ätas utan tillredning eller tillredas utan el.

– I början av stugsäsongen är det bra att gå igenom maten på stugan och kontrollera bäst före-datumen, tipsar Kulju.