Nyheter

Belastningsprov av brandvarnare som utförts av Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland visade att det finns betydande skillnader mellan brandvarnarna och deras bruksanvisningar. Anvisningarna bör granskas noggrant när brandvarnare anskaffas till husbolag. Skillnaderna kan till exempel gälla batteriernas livslängd och testfunktion, och även anvisningarna och förpackningens text kan skilja sig från varandra.

Palovaroittimia, jotka on avattu niin, että sisällä oleva tekniikka näkyy.

– Det är möjligt att batteriet som följer med varnaren har blivit gammalt eller att batteriets livslängd anges på ett annat sätt i varnarens skriftliga anvisningar än i den text som finns på förpackningen, säger Lauri Lehto, expert på brandskyddsteknik vid SPEK.

– Vid belastningsprovet räckte batteriet i en av brandvarnarna endast till en kort larmsignal efter en testperiod på ett år, varefter den inte gav ifrån sig något ljud längre, berättar Lehto.

Enligt rekommendationerna bör en brandvarnare bytas ut med 5–10 års mellanrum för att säkra att den identifierar rök tillräckligt fort. Belastningsproven stöder rekommendationen.

Ett tryck på testknappen visar om brandvarnaren fungerar

Den som använder brandvarnaren, det vill säga den boende, bör följa varnarens anvisningar och testa den regelbundet. Ett tryck på testknappen visar om larmsignalen hörs och fungerar. Samtidigt kan användaren försäkra sig om att batteriets laddningsgrad i en batteridriven brandvarnare räcker till.

– I ett husbolag är det smartast att kontrollera brandvarnarnas anvisningar före anskaffningen, för att klarlägga vad det är man köper. Det möjliggör också att underhållet och anvisningarna för de boende kan planeras på ett bättre sätt, säger Lehto.

Från och med början av 2026 ansvarar byggnadens ägare, vanligtvis ett husbolag, för att det finns fungerande brandvarnare i bostäderna. De boende ska även i fortsättningen testa brandvarnarna regelbundet och meddela om eventuella fel.

Brandvarnare kräver regelbundet underhåll

I belastningsprovet som utfördes av SPEK förvarade man oanvända batterier från brandvarnarnas förpackningar i ett fuktigt, ett kallt och ett normalt rum. När testperioden tog slut mätte man deras laddningsgrad.

Brandvarnarna testades i ett fuktigt och ett normalt rum. Deras funktioner testades månadsvis och känsligheten mättes efter testperioden.

– På basis av proven kan man säga att brandvarnarnas funktion säkras genom systematiskt underhåll. I underhållet ingår regelbunden testning, byte av batterier och byte av föråldrade varnare, säger Lehto.

När brandvarnare anskaffas bör man tänka på deras placering, användbarhet och tekniska egenskaper. Utan noggrann planering kan anskaffningen visa sig vara felaktig, varvid uppdateringsintervallet blir kortare än önskat och kostnaderna högre än tänkt.