Akkupalot

Tulennielijä puhaltaa tulta pimeässä.

Mikä tekee akkupalosta vaarallisen?

– Palo on aina vaarallinen, mutta akkujen kemiallisten yhdisteiden aiheuttamat kaasut tekevät palosta vielä vaarallisemman, sanoo palontorjuntatekniikan asiantuntija Lauri Lehto Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä (SPEK).

– Reaktio on hyvin voimakas. Akkupalosta voi aiheutua voimakkaita liekkisuihkuja tai polttavan kuumia roiskeita, jotka saattavat sytyttää laajemman tulipalon.

Kun hankit laitteellesi uuden akun, hanki saman mallin akku, joka laitteessa on ollut käytössä. Muissa tapauksissa kannattaa varmistaa toimittajalta ja tuotetiedoista akun yhteensopivuus laitteen kanssa.

Miksi kännykän akku voi ylikuumentua?

– Kun akku on vaurioitunut esimerkiksi ulkoisesta iskusta tai taipunut niin, että sen rakenne on mennyt rikki, akussa saattaa syntyä oikosulku, joka voi aiheuttaa palon, Lehto kertoo.

– Muita ylikuumenemisen syitä voivat olla kova rasitus ja lataaminen heti käytön jälkeen, jolloin akku ei pääse jäähtymään. Eli annetaan puhelimen ”rauhoittua” ennen lataamista.

– Onneksi puhelimissa on usein turvamekanismeja, jotka tunnistavat kuumenemisen, lopettavat latauksen ja sulkevat puhelimen, jotta jäähtyminen olisi mahdollista.

– On myös muistettava, että laitetta ei pidä ladata jatkuvasti vaan se irrotetaan, kun lataus on valmis. Siten voi estää ylilatauksen ja kuumenemisen.

Huolestua täytyy silloin, kun akku kuumenee huomattavasti, pitää ladattaessa normaalista poikkeavaa ääntä tai pullistuu. Silloin akku ja laite on vietävä huoltoon.

Kännykkä kädessä. Taustalla näkyy pensaita ja muuta vihreää.

Jätätkö sinä puhelimen yöksi latautumaan? Ei pitäisi.

Mitään akkua ei saisi jättää latautumaan ilman valvontaa.

Mitä pitää tehdä heti, jos huomaa kännykän, ruuvivääntimen tai muun pienen akun latauksessa jotain epänormaalia – jos akku alkaa esimerkiksi kärytä?

  • Lopeta lataus välittömästi ja siirrä laite/akku viileään paikkaan, jonka ympärillä ei ole herkästi syttyvää materiaalia.
  • Jos tulee selvää käryä, upota laite/akku veteen! Voit käyttää tarkoitukseen esimerkiksi tavallista vesi- tai siivousämpäriä, jonka täytät vedellä. Vesi jäähdyttää akkua.
Täysinäinen vesiämpäri ulkona.

Paloreaktion kesto riippuu akun koosta ja varauksesta eli siitä, kuinka paljon akussa on energiaa.

Mitä kaverille tupaantuliaislahjaksi? Tietenkin sammutuspeite!

Litiumioniakkupalon sammuttaminen sammutuspeitteellä ja kattilalla

Videon on tuottanut Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Pienissä laitteissa reaktio voi olla hyvin nopea.

Alkusammutusvälineet on oltava helposti saatavilla, jotta pystytään estämään välilliset palot. Myös asunnon tuuletus on varmistettava.

Toimintaohjeet tulipalossa

Missä sähköpyörän tai sähköskuutin akku on paras ladata?

  • Akkujen latauspaikan on oltava kuiva ja riittävän viileä; normaali huoneenlämpö on hyvä. Ympäristön kuumuus voi yhtä lailla kuumentaa akkua.
  • Latauspaikassa pitää huomioida myös ympärillä olevat muut materiaalit ja palon leviämisen riski. Eli lataa akut mahdollisimman avarassa tilassa ja kaukana helposti syttyvistä materiaaleista.

Missä sähköpyörän tai -skuutin akkua ei saa ladata?

  • Akkua ei saa ladata poistumistiellä eli esimerkiksi eteisessä, jotta huoneesta tai asunnosta pääsee tarvittaessa ulos. Aina on varmistettava tie turvaan!

Kuten kaikkiin sähkölaitteisiin, myös akkulaitteisiin liittyy aina riski.

Ota akkujen lataaminen iltarutiiniksi, ennen kuin painelet nukkumaan.

Näin ehkäiset akkupalon

  1. Lue käyttöohjeet ja noudata niitä.

    Käytä akun lataamiseen vain kyseiselle akulle tarkoitettuja latureita tai kaapeleita.

  2. Lataa akku palamattomalla alustalla.

    Älä lataa kännykkää esimerkiksi sängyssä.

  3. Älä jätä akkua yöksi latautumaan.

    Mitään akkua ei saisi jättää latautumaan ilman valvontaa.

Torju zombiakkujen hyökkäykset!

Zombiakku tarkoittaa akkua ja paristoa, joka on jätetty navat teippaamatta heitteille.

Merkittävä määrä käytettyjä akkuja ja paristoja jumiutuu kotien nurkkiin tai päätyy sekajätteeseen.

Käytöstä poistettu, väärin varastoitu ja kaltoinkohdeltu litiumioniakku tai litiumioniparisto on turvallisuusriski! Se voi herätä uudestaan henkiin ”zombina” ja jopa syttyä räjähtäen palamaan.

  • Kun poistat akun tai pariston käytöstä, suojaa sen navat heti esimerkiksi teippaamalla. Akut ja paristot voivat mennä oikosulkuun ja sytyttää palon, jos plus- ja miinusnavat osuvat toisiinsa.
  • Vie käytöstä poistetut akut ja paristot mahdollisimman pian niille tarkoitettuihin keräysastioihin kauppaan tai muuhun keräyspisteeseen.