Matkailuala

Hanki itsellesi matkailualan turvallisuuspassi – suorita Matupa

Matkailualan turvallisuuspassi Matupa on majoitus- ja ravitsemisalan, ohjelmapalvelualan ja rinnekeskusten työntekijöille räätälöity vapaaehtoinen turvallisuuskoulutus. Itse asiassa Matupa on näiden alojen turvallisuuskortti: se antaa työntekijöille perustiedot matkailun turvallisuusasioista ja innostaa omien turvallisuustaitojen kehittämiseen.

Koulutus on tarkoitettu kaikille matkailun, hotelli- ja ravintola-alan, liikunta- ja ulkoilupalveluiden, festivaalien, elämyspuistojen ja tapahtumien parissa toimiville. Matupan tavoitteet ovat asiakasturvallisuuden lisääminen, onnettomuuksien ennaltaehkäiseminen ja matkailutuotteiden laadun parantaminen.

Turvallisuuspassikoulutus sisältää kahdeksan oppituntia ja on jaettavissa kahdelle eri päivälle. Koulutus koostuu luennoista, keskustelusta, itsearvioinnista ja ryhmätöistä.

Kurssin hinta vaihtelee järjestäjästä riippuen.

Osallistu turvallisuuspassikoulutukseen!

Kurssin sisältö:

  • Turvallisuuden merkitys matkailussa
  • Matkailun turvallisuuden erityispiirteet
  • Lait ja säännöt
  • Omatoiminen riskienhallinta
  • Eri toimialojen riskit
  • Toiminta hätätilanteessa
  • Kurssikoe

Tutustu koulutuksen aihepiireihin etukäteen lukemalla Matupa-oppikirja Turisti turvassa – lyhyt oppimäärä. Läpäistyäsi kokeen saat turvakortin, joka on voimassa viisi vuotta.

Koulutuksen taustaa ja sen kehittäminen

Matkailualan turvallisuuspassikoulutus suunniteltiin ja toteutettiin Lapin lääninhallituksen ja Euroopan sosiaalirahaston osarahoittamana pilottihankkeena Lapissa vuosina 2005–2007.
Passikoulutusta pidettiin alueella hyvin tarpeellisena ja ajankohtaisena – ja nykyään Lapin matkailustrategiaan on merkitty turvallisuuspassikoulutus keinona matkailun turvallisuuden edistämiseksi.

Passikoulutuksen toteuttamisen ja kehittämisen päävastuu on jaettu kolmelle taholle: Näitä ovat SPEKin lisäksi Lapin Urheiluopisto (kurssinjohtajien koulutus ja opetusmateriaali) sekä Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry (koulutuksen edistäminen ja markkinointi).
Matkailualan turvallisuuspassitutkinnon on suorittanut yli 10 000 henkeä (2/2016).

Tilaa oppikirja etukäteen

Turisti turvassa -kirjan voit tilata SPEKin tuotemyynnistä numerosta (09) 4761 1300 tai SPEKin verkkokaupasta. Koulutusmateriaali on saatavilla myös ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Kortti kadonnut?

Tarvitsetko uuden matkailualan turvallisuuspassin? Saat sen verkkokaupastamme hintaan 14 € (sis. postikulut).

SPEK rekisteripalvelut
Avoinna arkisin klo 9–15
Puh. 09- 4761 1301
turvallisuuskortit@spek.fi
Kortin hinta ennakkomaksulla 17,83 € (sis. postikulut)