EtusivuAjankohtaistaYli kolmannes suomalaisista ei tunne VPK:iden toimintaa
Juuri nyt
6.3.2013

Suomalainen palokuntatoiminta alkoi 175 vuotta sitten
 
 

Yli kolmannes suomalaisista ei tunne VPK:iden toimintaa


Yli kolmannes suomalaisista ei tunne vapaaehtoisten palokuntien toimintaa, vaikka vapaaehtois- ja sopimushenkilöstö osallistuu 50 %:iin kaikista maamme hälytystehtävistä. Lähes kolmannes vastaajista voisi kuitenkin harkita harrastavansa nuoriso-, nais- tai hälytystoimintaa VPK:ssa. Tiedot käyvät ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämästä tutkimuksesta. Tutkimus liittyy Palokuntatoiminnan 175-vuotisjuhlavuoteen.

Suomalaisista 49 % mainitsee SPEKin teettämässä tutkimuksessa tuntevansa VPK-toiminnasta hälytystoiminnan eli esimerkiksi tulipalojen sammuttamisen. Hälytystoiminnan tietävät parhaiten 50–64 -vuotiaat ja heikoimmin alle 25-vuotiaat. Yli kolmannes, 35 %, vastaajista ei tiedä, mitä toimintaa VPK:lla on.

Kysyttäessä kiinnostusta VPK-toimintaa kohtaan, yli kolmannes vastaajista kertoo voivansa itse harkita osallistuvansa VPK-toimintaan. Naiset ovat hieman kiinnostuneempia osallistumaan VPK:iden toimintaan kuin miehet. Ikäryhmistä eniten kiinnostusta osoittavat alle 35-vuotiaat ja vähiten yli 65-vuotiaat. Taloudet, joissa on lapsia, ovat hieman muita kiinnostuneimpia VPK- toiminnasta. Alueellisesti suurinta kiinnostus on pääkaupunkiseudulla.

Riittääkö palokuntalaisia tulevaisuudessa?


Tämän päivän nuoret ovat tulevaisuuden palokuntalaisia ja pelastajia, mutta kyselyn mukaan alle 25-vuotiaat tuntevat heikoiten palokuntanuorisotoiminnan. Sen mainitsee heistä vain alle 10 %. Toisaalta 43 % nuorista vastasi ”kyllä” tai ”ehkä” kysymykseen ”Voisitteko kuvitella itse harrastavanne nuorisotoimintaa, naistoimintaa tai hälytystoimintaa VPK:ssa?”

– Intoa vielä on, ja se on hyvä, palokuntajohtaja Petri Jaatinen sanoo. – Tietoisuutta VPK-toiminnasta pitää kuitenkin vielä nuorten keskuudessa lisätä. Tämä on tärkeä viesti kaikille palokunnille. Yhdessä voimme lisätä tunnettuutta, jos esimerkiksi jokainen palokuntalainen kertoo harrastuksestaan edes yhdelle.

VPK:iden toiminta on maassamme merkittävässä asemassa, nyt ja tulevaisuudessa. Vapaaehtoiset ja sopimuspalokuntalaiset osallistuvat puoleen pelastustoimen tehtävistä.

– Tehtäviä on kaikkiaan yli 130/päivä. Tehtävämäärä kasvaa koko ajan, mutta henkilöstömäärä ei kasva samassa suhteessa, Jaatinen korostaa.

Kyselytutkimus toteutettiin Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön toimeksiannosta 14.–17.1.2013 välisenä aikana. Kyselyyn haastateltiin 1001 henkilöä ja kyselyn virhemarginaali on 2,8 % suuntaansa. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy.

Lisätietoja:
www.spek.fi/175v
http://palokuntaan.fi/175
Suomen Suurin Palokunta Facebookissa: https://www.facebook.com/pelastustoimi/app_309076672527460
Palokuntajohtaja Petri Jaatinen, 0400 535 441

Järjestäytynyt palokuntatoiminta alkoi Suomessa 175 vuotta sitten, kun maamme ensimmäinen palokunta, Turun Vapaaehtoinen Palokunta, perustettiin vuonna 1838. Ensimmäinen vakinainen palokunta perustettiin vasta yli 20 vuotta myöhemmin. SPEK korostaa vapaaehtoisten palokuntien ratkaisevaa merkitystä osana maamme pelastustoimea vielä tänäkin päivänä. Juhlavuoden suojelijana on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kommentit

Lisää kommentti

Ei kommentteja