EtusivuAjankohtaistaViranomaisten ja vapaaehtoisten yhteinen taidonnäyte

Viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteinen taidonnäyte

5.9.2016 14:00

Elokuun viimeisenä viikonloppuna yli 150 vapaaehtoista ja viranomaista harjoitteli Kemissä Lapin pelastuslaitoksen johtamassa Nuotta 2016-öljyntorjuntaharjoituksessa. Alueen arktiset olosuhteet ja matalat vedet vaativat erityisen paljon öljyntorjunnalta, ja saumaton yhteistyö viranomaisten ja vapaaehtoisten välillä on onnistuneen torjuntatyön edellytys.

Kemin Ajoksen sataman ja kaupungin edustan merialueella järjestettiin laaja öljyntorjuntaharjoitus 25.- 28.8.2016. Yhtenä päätavoitteena oli harjoitella viranomaisten ja eri järjestöjen yhteistoimintaa onnettomuustilanteessa. Todennäköisesti minkään muun suuren onnettomuuden hoitamiseen ei ole suunniteltu yhtä monen eri vapaaehtoisjärjestön työpanosta kuin öljyonnettomuuden.

 

Vapaaehtoiset apuna niin maalla, merellä kuin ilmassakin

Harjoituksen johtaja, Lapin pelastuslaitoksen palopäällikkö Jyri Keränen toteaa, että öljyonnettomuutta ei voida hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla ilman vapaaehtoisia. Vapaaehtoisille soveltuvia tehtäviä öljyntorjunnassa onkin paljon.

Kemissä yhteistyö viranomaisten ja vapaaehtoisten välillä alkoi pelastuslaitosten ja paikallisten meripelastusyhdistysten suorittamalla suojapuomitusten ja puomiankkurointien harjoittelulla. Suomen Lentopelastusseura taas vastasi vapaaehtoisten hoitamasta ilmatiedustelusta.

nuotta2016.jpg
WWF:n rantapuhdistajat pääsivät kokemaan Rauli-myrskyn voiman pelastuslaitoksen
kuljettaessa heitä öljyyntyneelle alueelle.

 

Harjoituksen aikana alueella riehui Rauli-myrsky, joka toi oman lisämausteensa. Osa lennoista jouduttiin perumaan, mutta lentämään päässeet koneet saivat kerättyä arvokasta tiedustelutietoa. Lentokoneista ja johtokeskuksesta annettujen tietojen perusteella meripelastajat ja viranomaisalukset tekivät tiedustelutoimintaa saaristoon.

Vapepan Meri-Lapin paikallistoimikunnassa mukana oleva Ninja Lintula toimi johtokeskuksessa vapaaehtoistoiminnan tilannepäiväkirjan pitäjänä.

-Tämä öljyntorjunta on johtamisen kannalta erilainen juttu kuin muu Vapepan toiminta, joka normaalisti keskittyy henkilöetsintöihin ja jossa on pienemässä mittakaavassa eri järjestöjä mukana.

Hän ei ole itse aiemmin ollut öljyntorjuntatoiminnassa mukana, mutta pitää sitä tervetulleena lisänä Vapepaan. 

6907_kuvaaja_Reita_Waara2.jpg
Vapepa-aktiivi Ninja Lintula (keskellä) seurasi harjoitusta johtokeskuksessa, seuranaan
Rajavartiolaitoksen Markku Häggman, Vapepan Esa Herva ja Lapin pelastuslaitoksen
Jorma Anttila.

 

WWF Suomi on keskittynyt jo vuosien ajan rantapuhdistuksen kehittämiseen ja luonut siihen toimintamallin. Kemissä järjestön vapaaehtoiset pääsivät harjoittelemaan mallia Selkäsaaren rannoilla. Vaikka saaren myrkyssä rikkoutunut laituri viivästytti matkan tekoa, WWF:n joukot pääsivät lopulta puhdistamaan aluetta öljyn virkaa hoitaneesta turpeesta. 

6797_Kuvaaja_Reita_Waara2.jpg
Viranomaiset harjoittelivat öljypuomien vetoa ja öljyn nuottausta avomerellä.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys oli harjoituksen alullepanija ja sillä oli tärkeä rooli myös vapaaehtoisia vastaanottavan perustamiskeskuksen, majoitusten ja logistiikan hoitamisessa. Vapaaehtoisten johtajana harjoituksessa toiminut MPK:n Heikki Väänänen on hyvillään, että järjestö on ottanut omakseen öljyntorjunnan tukitoimintojen kehittämisen myös Perämeren alueella.

-Me emme saa elää lintukodossa ja uskotella itsellemme, että täällä ei voi sattua öljyonnettomuuksia. Alueella kulkee isoja aluksia matalissa vesissä ja säävaihtelut ovat suuria.

 

SPEKin öljyntorjunnan toimintamalli pohjana vapaaehtoistoiminnalle

Viime vuoden lopussa päättyneessä Vapaaehtoisten osallistuminen öljyntorjuntaan -hankkeessa selvennettiin vapaaehtoisten käyttöä öljyonnettomuudessa ja luotiin toimintamalli heidän organisoimisestaan ja integroimisestaan viranomaisjohdon alaisuuteen. Ennen SPEKin hanketta kolmannen sektorin osallistumista öljyonnettomuuden hoitoon ei ollut suunniteltu kokonaisvaltaisesti.

Vapaaehtoisen öljyntorjunnan kehittämistä aiotaan edistää myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun, Vapepan, toimesta. Sen koordinoimassa jatkohankkeessa toimintamalli viedään käytäntöön valtakunnallisesti.

Suomi on edelläkävijä vapaaehtoisen öljyntorjunnan kehittämisessä. Luultavasti missään muualla maailmassa ei ole suunniteltu vapaaehtoisten yhtä tehokasta hyödyntämistä öljyonnettomuuden hoidossa kuin Suomessa, vaikka millään valtiolla ei todennäköisesti ole tarpeeksi viranomaisresursseja hoitamaan yksin onnettomuutta parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Reita Waara
teksti ja kuvat

Ari Soppela
kuvat

 

Harjoituksessa olivat viranomaisista mukana Lapin ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitokset, Länsi-Suomen merivartiosto ja poliisi. Myös Kemin sataman henkilökunta osallistui toimintaan. Vapaaehtoistahoja edustivat Maanpuolustuskoulutusyhdistys, Suomen Meripelastusseura, Suomen Lentopelastusseura, WWF Suomi ja muut Vapepan toimijat. Suomen ympäristökeskus toimi harjoituksessa tarkkailijana ja Boris-tilannekuvajärjestelmän kouluttajana.

 

Kommentit

Lisää kommentti

Ei kommentteja