EtusivuAjankohtaistaVapaaehtoinen nuorisotyö palokunnassa palkitsee

Vapaaehtoinen nuorisotyö palokunnassa palkitsee

5.12.2017 9:02

Palokunnassa lapset ja nuoret oppivat elämän kannalta oleellisia taitoja. Monenlaisen aktiviteetin toteuttamisesta vastaavat palokunnan nuoriso-osaston vapaaehtoiset, jotka intohimosta alaan ohjaavat näitä 7–17-vuotiaita aktiivisiksi kansalaisiksi. Kansainvälisenä vapaaehtoisten päivänä 5.12.2017 heidän työnsä halutaan nostaa esiin.

– Jos saisin lottovoiton, lahjoittaisin ison osan siitä palokuntatoimintaan, Jari Heikkilä tokaisee. Hän on Mäntsälän vpk:n nuoriso-osaston johtaja ja tehnyt suurella sydämellä vapaaehtoistyötä nuorten parissa jo vuosikymmenet. 

Heikkilä on yksi niistä yli 1600 vapaaehtoisesta, jotka järjestävät palokuntanuorille toimintaa viikoittain. Vuodesta 1985 lähtien vietetty kansainvälinen vapaaehtoisten päivä on tarkoitettu hänenlaisilleen aktiiveille, jotka pyyteettömästi ja ilman palkkaa ovat valmiita käyttämään aikaansa muiden hyväksi. Työn arvoa on vaikea mitata rahassa.

1_Kuva_Jari_Heikkila.JPG

Taidot jäävät selkärankaan

Nuoret kokoontuvat viikoittain harjoituksiin. Niissä opetellaan paitsi palomiestaitoja myös esimerkiksi ensiapua, alkusammutusta ja hälyttämistä.

– On palkitsevaa huomata, että palokuntanuoret opettavat näitä taitoja myöhemmin esimerkiksi vanhemmilleen ja muulle lähipiirille. On monia turvallisuuteen liittyviä seikkoja, joihin vanhemmat eivät itse olisi ymmärtäneet kiinnittää huomiota. Opit leviävät siis moninkertaisesti, Heikkilä toteaa.

Tiedot ja taidot jäävät syvälle muistiin, vaikka nuori lopettaisikin palokuntatoiminnan. – Hätätilanteessa, kuten sairaskohtauksessa tai liikenneonnettomuudessa, hänellä ei mene sormi suuhun eikä hän ole ensimmäisenä juoksemassa pois, Heikkilä sanoo. 

Hän muistelee esimerkiksi yhtä Mäntsälän palokunnan toiminnassa mukana ollutta nuorta naista, joka osui liikenneonnettomuuspaikalle. Nainen kertoi palokunnan oppien tulleen selkärangasta – hän tiesi, kuinka toimia.

Kerran pari muuta nuorta sukelsi veden varaan joutuneen ja elvytti hänet. Yksi nuori taas oli huomannut alakerran parvekkeella tulipalon, joka oli saanut alkunsa muoviselle pöydälle jätetystä kynttilästä. Hän haki sammutusvälineet, pimpotti ovikelloa ja sammutti palon.

– Tällaisista tapauksista kuuleminen antaa voimia jatkaa vapaaehtoistyötä vuodesta toiseen. On todella hienoa huomata, että on saanut opetettua nuorille näin tärkeitä asioita, Heikkilä iloitsee.

Tuhansia nuoria mukana toiminnassa

SPEK koordinoi palokuntatoimintaa valtakunnallisesti ja tuottaa muun muassa koulutusmateriaaleja. Pelastusliitot pyörittävät toimintaa paikallisesti. Nuorisotyö on olennainen osa kokonaisuutta ja Suomessa onkin noin 445 palokuntanuoriso-osastoa. Vuoden 2016 lopussa palokuntanuoria oli noin 9 000. Heistä 26 prosenttia oli tyttöjä ja 74 prosenttia poikia.

Nuorisotoimintaan kuuluu harjoitusten lisäksi monenlaisia kilpailuja, joissa nuoret pääsevät testaamaan taitojaan. Yksi suurimmista toimintamuodoista ovat vuosittain järjestettävät palokuntaleirit, joiden aikana osallistujat suorittavat erilaisia kursseja ja mittaavat osaamistaan kokeissa. Joka neljäs vuosi järjestetään suuri valtakunnallinen leiri, joka kerää kaikkiaan noin 3500 leiriläistä yhteen. 

Kuvassa_Jari_Heikkila_kuva_Mantsalan_vpk.jpeg

Jari Heikkilä palokuntanuorten parissa

 

Teksti: Reita Waara

Kuvat: Jari Heikkilä

 

Kommentit

Lisää kommentti

Ei kommentteja