EtusivuAjankohtaistaSuomalaisilla on vahva auttamisen halu

Suomalaisilla on vahva auttamisen halu

21.6.2016 8:00

Suomalaisista peräti 95 prosenttia on valmiita auttamaan naapureitaan ja läheisiään esimerkiksi pitkän sähkökatkon aikana. Yli 90 prosenttia olisi valmis auttamaan ja osallistumaan myös vapaaehtoistehtäviin pitkäkestoisessa häiriötilanteessa. Tiedot käyvät ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tekemästä tutkimuksesta. Kyselyssä selvitettiin kotitalouksien häiriötilannevarautumista Suomessa.

– Suomalaiset ovat halukkaita auttamaan muitakin kuin tuttuja ja läheisiä. Jopa 91 prosenttia vastaajista ilmoittaa olevansa valmis osallistumaan vapaaehtoistehtäviin, jos apuun pyydettäisiin häiriötilanteen sattuessa.

– Tulokset osoittavat, että suomalaisilla on erittäin myönteinen asenne toisten auttamiseen. Niistäkin, jotka ilmoittivat, etteivät ole valmiita vapaaehtoistehtäviin, suurimmalla osalla syynä oli jokin este, kuten oma sairaus tai vanhuus. Tutkimuksen mukaan ihmiset ovat hiukan valmiimpia auttamaan läheisiään, mikä viittaa siihen, että vahva luottamus toisiin ihmisiin ja yhteenkuuluvuuden tunne vahvistavat auttamishalua, SPEKin tutkija Heikki Laurikainen toteaa.

– Auttamishalun suhteen Suomi näyttäytyy hyvin kriisinkestävänä yhteiskuntana. Jos jokin vakava kriisi iskisi Suomeen, kansalaisten auttamishalu olisi todennäköisesti hyvin korkea. Tästä nähtiin viitteitä viime vuonna pakolaiskriisin alkaessa, Laurikainen sanoo.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämässä tutkimuksessa haastateltiin tuhatta Manner-Suomessa asuvaa, ja tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttia. Kyselyssä selvitettiin mm. väestön uhkakäsityksiä sekä kotitalouksien omatoimista varautumista. TNS Gallup Oy keräsi tutkimusaineiston huhtikuussa vuonna 2016. Kysely on osa tutkimusprojektia, jossa tarkastellaan Kotitalouksien häiriötilannevarautumista. Tutkimus valmistuu syksyllä 2016

SPEKinfograafi_vapaaehtoistehtavat.jpg

Lisätietoja:

Tutkija Heikki Laurikainen, 040 147 7977, heikki.laurikainen@spek.fi


Kommentit

Lisää kommentti

Ei kommentteja