EtusivuAjankohtaistaSähkökatko haittasi työntekoa ja liikennettä sekä aiheutti vaaratilanteita

Sähkökatko haittasi työntekoa ja liikennettä sekä aiheutti vaaratilanteita

12.4.2017 12:07

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tekemään Helsingin sähkökatkoa koskevaan kyselyyn vastasi 125 henkilöä. Kysely osoitti, että sähkökatko aiheutti varsin vähäisiä haittoja kotona olleille, mutta työpaikoilla siitä seurasi paljon sekä välitöntä että pidempikestoista haittaa. Kaupoissa puolestaan ostosten teko keskeytyi, liikenteessä syntyi ruuhkaa ja erilaisissa rakennuksissa ja julkisilla paikoilla, kuten punttisaleilla ja rautatieasemalla, syntyi jopa vaaratilanteita pimeyden vuoksi.

Työpaikoille ehtineet vastaajat ilmoittivat sähkökatkosta aiheutuneen paljon sekä välitöntä että pidempikestoista haittaa. Harmia aiheutti niin tallentamattomien tekstien häviäminen tietokoneilta kuin laitteiden vioittuminen sähkökatkon vuoksi (mm. valvontakamerat ja ilmastointilaitteet).

Useampi vastaaja ilmoitti, että sähköjen palautumisen jälkeen kesti pahimmillaan muutamia tunteja ennen kuin tietokoneella sai yhteyden verkkoon ja pääsi keskeisiin tietojärjestelmiin tai sähköpostit kulkivat normaalisti. Lisäksi nettiyhteyksien katkeaminen niin työpaikoilla kuin puhelimestakin häiritsi toimintaa.

Tutut paikat muuttuvat pimeässä vieraiksi

Muissa rakennuksissa tai julkisilla paikoilla olleet henkilöt ilmoittivat kaikkein eniten erilaisista vaarallisista, pelottavista tai huvittavista tilanteista, joita sähkökatkos aiheutti. Vaaratilanteita mainittiin esimerkiksi punttisaleilla tai niiden saunoissa, joissa pimeässä kompuroivat ihmiset olivat vaarassa loukata itsensä. Tututkin paikat muuttuivat pimeässä vieraiksi.

- Osuin juuri Rautatieasemalle, jossa oli paikoin hyvin pimeitä alueita, rullaportaat eivät toimineet, etenkin alasmeno kohti pimeää alatasoa oli hiukan jännittävää, kertoi yksi vastaajista.

Laaja sähkönjakelun katkos pysäytti keskiviikkona 15.3.2017 laajalla alueella Helsingin kantakaupungissa liikenteen, työnteon sekä monet muut toiminnot. Sähkönjakelu keskeytyi noin viideksitoista minuutiksi puoli yhdeksän aikaan aamulla Kruununhaassa, Kalliossa, Katajanokalla, Kluuvissa ja Sörnäisissä. Häiriöalueella asuu noin 10 500 helsinkiläistä, lisäksi alueella työskentelee ja opiskelee paljon ihmisiä.

SPEK toteutti kyselyn, koska sähkökatkot urbaanissa ympäristössä ovat melko harvinaisia, mutta niiden vaikutukset voivat lyhyenäkin aikana olla laajat. Tarjolla oli siis poikkeuksellinen tilaisuus kerätä tietoa ihmisten reagoimisesta ja kokemuksista sähkökatkon aikana. Toisaalta kukaan ei myöskään tiennyt katkon alkaessa, kuinka kauan se kestää.

Lisätietoja:

Yleisökyselyn yhteenveto

Helsingin Sanomien uutinen

Kommentit

Lisää kommentti

Ei kommentteja