EtusivuAjankohtaistaSPEK haluaa helpottaa vapaaehtoisten osallistumista öljyntorjuntaan

SPEK haluaa helpottaa vapaaehtoisten osallistumista öljyntorjuntaan

6.5.2016 12:10

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö vetoaa ministeriöihin, jotta turhat hallinnolliset esteet purettaisiin vapaaehtoisten öljyntorjunnasta. Selkoa ja yhdenmukaisuutta pitäisi saada muun muassa vapaaehtoisten palkkioihin, matkakorvauksiin ja vastuukysymyksiin.

SPEK on tehnyt asiasta aloitteen ympäristö-, sisä- ja valtiovarainministeriöille. Järjestö toteutti vuosina 2014-15 Vapaaehtoisten osallistuminen öljyntorjuntaan –kehittämishankkeen yhteistyössä viranomaisten ja järjestöjen kanssa.

öt pieni.jpg
Vapaaehtoiset ovat elintärkeä voimavara öljyntorjunnassa. Esimerkiksi Raahen kesän 2014
öljyonnettomuudessa työskenteli satoja vapaaehtoisia reilun viikon ajan.

Hankkeessa tuotettiin yhdenmukainen toimintamalli vapaaehtoisten ja viranomaisten yhteistyöhön öljyntorjunnassa. Lisäksi hankkeen tuloksena syntyi monenlaista koulutus- ja tukiaineistoa.

Hankkeen yhteydessä tehtiin myös erillinen selvitys vapaaehtoistoiminnan hallinnoinnista öljyvahingon torjunnassa. Selvityksen perusteella kävi ilmi, että öljyntorjunnan vapaaehtoistoimintaa koskevissa säädöksissä on tulkinnanvaraisuutta, ja että yhdenmukaiset hallinnolliset ohjeet puuttuvat.

Ohjeet pitäisi laatia esimerkiksi vapaaehtoisille maksettavista palkkioista ja matkakorvauksista sekä siitä, mitkä korvaukset kuuluvat minkäkin tahon maksettaviksi. Lisäksi vapaaehtoisen öljyntorjunnan vastuukysymykset tulisi määritellä nykyistä selkeämmin.

Toiminnan sujuvuuden lisäämiseksi tulisi myös ottaa käyttöön valtakunnallinen Öljyntorjunnan ilmoittautumiskortti ja perustaa henkilörekisteri vapaaehtoisista öljyntorjujista. Tarkennusta tarvittaisiin myös vapaaehtoisten palkkioiden veroseuraamuksiin, ja siihen, miten vapaaehtoinen öljyntorjunta suhteutuu työturvallisuuslakiin.

Lisäksi pitäisi selvittää, miten ulkomailta tulevia öljyntorjujia voitaisiin käyttää nykyistä sujuvammin apuna vahingon sattuessa.

Vapaaehtoisten osallistuminen öljyntorjuntaan -hankkeen sivut

Selvitys vapaaehtoistoiminnan hallinnoinnista öljyvahingon torjunnassa

Aloite ministeriöille vapaaehtoisten öljyntorjuntaa koskevien hallinnollisten ohjeiden sekä käytäntöjen kehittämiseksi

Antti Pulkkinen
teksti ja kuva

 

Kommentit

Lisää kommentti

Ei kommentteja