EtusivuAjankohtaistaRoska-astiat on syytä lukita uudenvuodenyöksi
Juuri nyt
20.12.2017


 
 

Roska-astiat on syytä lukita uudenvuodenyöksi


Uudenvuodenyö on tuhopolttojen riskiaikaa. Viime uutenavuotena sytytettiin Suomessa toista sataa roska-astiapaloa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ehdottaakin, että isännöitsijät uuden vuoden yönä huolehtivat keräysastioiden lukitsemisesta varmuuden vuoksi. Tällä saatetaan ehkäistä useita paloja valtakunnallisesti.

Tuhopolttoja tutkineen raportin mukaan nuoret aiheuttavat tulipaloja tai muuta vahinkoa ampumalla ilotulitteita rakennuksiin sisälle, postilaatikoihin, roska-astioihin tai muihin kohteisiin.

– Pelkästään Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella sytytettiin 17 roskasäiliötä tai vastaavaa viime uutena vuotena. Uudenvuodenyö on pelastustoimelle muutenkin vilkas, ja ilkivaltaiset palot saattavat hidastaa avun saamista vielä vakavampiin tilanteisiin. Ilkivallan seurauksena kustannuksia ja vaarana myös palon leviäminen laajemmalle, sanoo turvallisuusviestintäpäällikkö Terhi Karhuniemi Keski-Uudenmaan Pelastuslaitokselta.

Usein taustalla on ajattelemattomuus ja vahinkojen laajuus tulee tekijälle yllätyksenä. Onkin toivottavaa, että vanhemmat olisivat aina mukana kun ilotulitteita käsitellään.

– Tahallaan sytytetyistä paloista korvausvastuu on aina sytyttäjällä, vaikka hän olisi nuorikin. Korvaussummat saattavat helposti kasvaa hyvin suuriksi, jos palo pääsee leviämään, muistuttaa tutkimuspäällikkö Tuula Kekki SPEKistä.  

Noin 20 prosenttia kaikista tulipaloista on tahallaan sytytettyjä. Tuhopolttaja valitsee sytyttämiseen sopivan paikan melko sattumanvaraisesti. Tuhopolttoja voidaan estää tekemällä olosuhteet sytyttäjälle epäsuotuisiksi: valaisemalla, lukitsemalla ja jättämällä riittävä välimatka esimerkiksi jäteastioista rakennuksiin. 

Lisätietoja tuhopolttojen ehkäisystä täältä.


Kommentit

Lisää kommentti

Ei kommentteja