EtusivuAjankohtaistaPelastustoimen kyberturvallisuutta on kehitettävä
Juuri nyt
3.3.2017


 
 

Pelastustoimen kyberturvallisuutta on kehitettävä


Pelastustoimeen kohdistuvia kyberhyökkäyksiä ei huomioida strategisissa linjauksissa riittävästi, vaikka häirintä vaikuttaa suoraan kansalaisten avunsaantiin. Pelastustoimen kyberturvallisuuden kehittäminen onkin välttämätöntä yhteiskunnan turvallisuuden edistämiseksi ja kansalaisten luottamuksen turvaamiseksi, muistuttaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö lausunnossaan.

SPEKin mielestä on tärkeää, että myös kansalaiset otetaan huomioon kyberturvallisuuden aktiivisina toimijoina, ei vain asiakkaina tai kuluttajina. Kansalaiset voivat tunnistaa kyberturvallisuuden riskejä ja osallistua turvallisuuden ylläpitoon. Lisäksi kyberturvallisuuden koulutukseen pitäisi panostaa nykyistä laajemmin koko yhteiskunnassa.

Myös toimitilojen kyberturvallisuuteen on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota, kun kiinteistöjen automaatio lisääntyy, SPEK korostaa lausunnossaan.

SPEK lausunto kyberturvallisuusstrategian toimeenpano ohjelmast.pdf


Kommentit

Lisää kommentti
Jukka 7.3.2017 22:44
Tämä on tärkeä asia. Mieleen tulee Ukrainan kriisin eräs operaatio, jossa Word-dokumenttiin piilotettulla haittaohjelmalla ajettiin alas hetkellisesti useiden kymmenien tuhansien ihmisten sähkönsaanti. Mutta mikä mielenkiintoisinta, sähkökatkoksen jälkeen Ukrainan hätänumero ja vikailmoitusjärjestelmää ylikuormitettiin valepuhelinsoitoilla (kiusantekoa tavoittelevat henkilöt + automatisoidut kiusapuhelut), jolloin todellisten vikailmoitusten tekeminen hankaloitui ja pitkittyi. Tästä esimerkistä on otettava opiksi.