Palokuntanuorilla on yhä enemmän vaikutusmahdollisuuksia

EtusivuPalokuntatoimintaPalokuntanuorilla on yhä enemmän vaikutusmahdollisuuksia
Uutisia

Palokuntanuorilla on yhä enemmän vaikutusmahdollisuuksia

3.1.2017 11:51

Palokuntanuorilla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa omaa itseään koskevaan toimintaan. Nuoria osallistetaan toiminnan suunnitteluun, järjestelytehtäviin ja toiveiden ja tarpeiden ilmaisemiseen. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö on julkaissut Nuorten osallistaminen palokunnissa -yhteenvedon, johon on koottu erilaisia nuorten osallistamisen tapoja eri pelastusliittoalueilta.

Nuorten osallistamiseen käytetyt keinot vaihtelevat järjestömäisestä vaikuttamistoiminnasta tapahtumien käytännön suunnitteluun ja toteutukseen.

– Esimerkiksi Kaakkois-Suomessa on valittu nuorten edustaja, joka osallistuu nuorisotyötoimikunnan kokouksiin täysivaltaisena jäsenenä ja kuuluu kesä- ja talvileirien johtoryhmiin, SPEKin järjestöohjaaja Timo Sovanen kertoo.

nuoret mukana.jpg

Ruotsinkielisen FSB:n (Finlands svenska brand- och räddningsförbund) alueella on järjestetty nuorisovaltuusto, jossa palokuntanuoret käsittelevät itse valitsemiaan aiheita. Tilaisuuteen osallistuvat vain nuoret, ja niissä syntyneet päätökset sisällytetään FSB:n toimintaan.

Palokuntanuorten kuulemista ja osallistamista on toteutettu kaikkien pelastusliittojen alueilla. Yhteenvedossa on yksittäisiä esimerkkejä osallistamisen tavoista, joista monia on tehty useammallakin alueella. SPEK haluaa julkaisullaan kannustaa palokuntia ja pelastusliittoja jatkamaan nuorten osallistamisen kehittämistä.

 

Palokuntanuoret ovat innokkaina järjestämässä tapahtumia

Uudellamaalla ja eräillä muillakin alueilla on järjestetty palokuntanuorten keskustelutilaisuuksia tai leirihaastatteluja, joilla pyritään kartoittamaan palokuntanuorisotoimintaan liittyviä toiveita ja kehitystarpeita. Käsittelyssä olleiden asioiden kehittymistä myös seurataan, jolloin nuoret huomaavat, että he voivat vaikuttaa.

– Viime kesän leirillä Itä-Suomessa kyseltiin nuorten mielipiteitä 3–5 hengen ryhmähaastatteluissa. Kyselystä ilmeni, että lähes kaikki nuoret ovat halukkaita järjestämään tapahtumia tai osallistumaan niiden tekemiseen. Varsinkin teinit, koska se tarkoittaa välillä pitempää hereilläoloaikaa, naurahtaa SPEK Etelä-Savon järjestöpäällikkö Heli Kari.

Nuoria on otettu mukaan järjestelytehtäviin, jotka tarkoittavat paitsi tapahtumien suunnittelua, toteutusta myös siivoushommia. Lisäksi Itä-Suomessa palokuntanuoret osallistuvat kausisuunnitelmien tekemiseen entistä aktiivisemmin.

Nuorten osallistaminen palokuntatoiminnassa -julkaisussa on 11 esimerkkiä nuorten osallistamisen tavoista sekä pelastusliittoalueilla lisätietoja antavien henkilöiden yhteystiedot. Julkaisu löytyy osoitteesta: https://spek.onedu.fi/koulutus/zine/293/cover