EtusivuAjankohtaistaOsallistuitko suuronnettomuusharjoitukseen Kouvolassa? Vastaa kyselyyn
Juuri nyt
7.3.2019


 
 

Osallistuitko suuronnettomuusharjoitukseen Kouvolassa? Vastaa kyselyyn


Jos osallistuit Kouvolan harjoitukseen joko työpaikalla tai kotona, vastaathan kyselyymme. Vastanneiden kesken arvotaan kolme ämpärillistä herkullista kotivaraa. Kysely suljetaan maanantaina 11.3. klo 23.59. Kyselyn tulokset julkaistaan huhtikuussa.

Linkki kyselyyn

Kouvolan seudun viranomaiset harjoittelivat toimintaa suuronnettomuustilanteessa Kouvolan ratapihan alueella keskiviikkona 6.3. Ensimmäistä kertaa Kouvolan alueen työpaikoilla ja asukkailla oli mahdollisuus osallistua harjoitukseen omalta osaltaan toimimalla kuten todellisissakin suuronnettomuustilanteissa.


Kommentit

Lisää kommentti
Kari Töyssy 7.3.2019 14:49
Hei! Asun ihan Kouvolan ratapihan vieressä, enkä tiennyt mitään koko operaatiosta, vasta kun veljeni illalla soitti Helsingistä, että teillä on ollut siellä iso harjoitus. Viimeksi kun junanvaunun säiliössä oli vuoto ja ihan oikea operaatio, emme tienneet silloinkaan mitään, ennen kuin saimme tyttäreltämme soiton, että laittakaa nyt ainakin ikkunat kiinni, kun teidän vieressä on operaatio käynnissä. En sitten osaa sanoa miten tässä voi asua, kun emme tiedä mitään mitä tapahtuu, toki meillä on ohjeet, kun vain tietäisi, milloin on vaara.
Ira Pasi 8.3.2019 12:30
Hei Kari!

Harjoituksessa kuvitteellisesta vaarasta ilmoitettiin ratapihan lähialueella väestöhälyttimien kautta koesoitolla (7 sekunnin mittainen lyhyempi soitto), 112Suomi-sovelluksen kautta puhelimiin sekä viestimällä paikallisessa mediassa etukäteen ja harjoituksen aikana sosiaalisen median kautta.

Todellisessa vaaratilanteessa viranomaisten varoituskanavia ovat: yleinen vaaramerkki väestöhälyttimien kautta (1 minuutin mittainen, nouseva laskeva ääni, joka erottuu selkeästi koesoiton äänestä), 112Suomi-sovellus puhelimiin, radio ja TV, media ja sosiaalinen media sekä tarvittaessa vielä lisäksi kaiutinautot paikallisesti.

Yleinen vaaramerkki on lähtökohtaisesti tarkoitettu varoittamaan ulkona olevia siirtymään sisätiloihin. Niinpä vaaramerkki ei välttämättä kuulu kaikkiin sisätiloihin. Tällöin muut varoituskeinot ovat tärkeässä roolissa. Aiemmin tehtyjen kyselyjen mukaan noin 50 % saa tietää vaaratilanteesta toisen ihmisen kautta. Joten aina, kun saat tietää paikallisista vaaratilanteista, mieti, keitä sinä voisit varottaa. Taloyhtiössä ja työpaikalla kannattaa suunnitella sisäinen tiedotus etukäteen, jotta kaikki kiinteistössä olevat saa tiedon vaarasta ja osaavat myös toimia sen mukaisesti.

112Suomi-sovellus on erinomainen tapa saada lähialueella olevasta vaaratilanteesta suoraan ilmoitus omaan kännykkään. Sovellus kannattaa ladata omaan puhelimeen tai päivittää uusin versio, mikäli se puhelimessa oli jo aiemmin ladattuna. Sen jälkeen puhelin kannattaa käynnistää uudelleen sekä varmistaa, että sovelluksen äänet ovat päällä ja sovellukselle on annettu lupa käyttää sijaintiasi kohdennettuihin vaaratiedotteisiin. Asetukset kannattaa käydä tarkistamassa sekä puhelimen että sovelluksen asetuksista.

Harmillista, että varsinainen harjoituspäivä pääsi menemään teiltä ohi. Mutta harjoituksenhan voi tehdä milloin vain, se ei ollut sidottu viranomaisten harjoitukseen. Voitte sopia taloyhtiössä oman harjoituspäivän jollekin toiselle päivälle. Sitä ennen kannattaa tutustua sivuiltamme löytyviin ohjeisin, niin harjoitus sujuu mahdollisimman helposti ja sitä kautta tulee toimintamallit kaikille tutuiksi.

Ystävällisin terveisin,
Ira Pasi
Koulutuspäällikkö
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö
Pirjo Ojala 9.3.2019 16:37
En tiedä, missä kaikkialla hälytyssireenin äänen olisi pitänyt kuulua. En kuullut ainakaan Kuusankosken keskustassa kansalaisopiston tiloissa klo 10. Siellä meitä oli kymmenen ihmistä. Kotona Kuusankosken Sipilänmäellä olin, kun seuraava sireenin hälytys piti olla 12.05. En kuullut sinnekään. Minulla on puhelimessa 112 sovellus, mutta olikin vanhentunut versio. En tiedä milloin oli tullut uusi, koska sovellukset yleensä päivittyvät automaattisesti. Huonosti siis olisi käynyt tositilanteessa, koska matka Kouvolan ratapihalta Kuusankosken Sipilänmäelle ei käsitykseni mukaan ole kovinkaan pitkä.