EtusivuAjankohtaistaMuuttuvassa toimintaympäristössä järjestön selkeä rooli ja uusi tapa toimia ovat kilpailuvaltti
Juuri nyt
7.2.2018


 
 

Muuttuvassa toimintaympäristössä järjestön selkeä rooli ja uusi tapa toimia ovat kilpailuvaltti


Niin pelastusalan kuin sosiaali- ja terveysalan järjestöt elävät melkoista murroskautta, kun maakuntatason toimintaa suunnitellaan ja odotetaan. Juuri nyt on järjestöjen aika määritellä näkynsä ja sijaintinsa ja tehtävänsä muuttuvassa maailmassa. SPEKin jäsenistö pohti Keskusjärjestön tulevaisuutta strategia-worhshopissa tammikuun lopussa.

SPEK kutsui jäsenistönsä edustajia osallistumaan keskusjärjestön strategian valmisteluun tammikuun lopussa. Paikalla oli niin valtakunnallisten jäsenten kuin pelastusliittojenkin edustajia. Workshop-päivän alustuksista tuli selvästi esiin se, että eletään murroskautta ja uusia tapoja toimia tarvitaan.

Kehittämisjohtaja Kiril Häyrinen Sostesta kertoi, että myös hänen taustayhteisössään on strategiatyö meneillään, ja SPEKissä pohdittava problematiikka näyttää kovin tutulta. Lähes alalla kuin alalla on sata vuotta toimittu suunnilleen samalla konseptilla, kunnes viime aikoina ollaan oltu suurten muutosten edessä. Häyrinen muistuttaa, että kohderyhmälähtöisyyden on syytä olla toiminnan kehittämisen keskiössä. Kenen tarpeista käsin toiminta on rakennettu?

– Kuka kehittää ensimmäisenä järjestöalan suuren strategisen innovaation? kysyi Kiril Häyrinen. – Ikea muutti toimintaa huonekaluteollisuudessa ulkoistamalla kokoonpanon asiakkaalle ja onnistui. Se, joka keksii uutta ja radikaalia uudistamaan toimintaa järjestöpuolella, on vahvoilla.

Ennen tuhat tuntia vapaaehtoistoimintaa rakentui 20 henkilön 50 tunnin panoksesta. Nyt samat tuhat tuntia täytyy raapia 12000 kappaleesta viisiminuuttisia.

Järjestötoiminnan yhteiskunnalle elintärkeä rooli tuli workshopissa vahvasti esiin.
– Ilman järjestöjen tukea viranomaiset eivät selviä turvallisuusasioissa, painotti Uudenmaan Pelastusliiton toiminnanjohtaja, aiemmin Keski-Uudenmaan pelastusjohtajana toiminut Pekka Vänskä. –  Raja-aidat viranomaisten ja järjestöpuolen välillä ovat murtumassa, sanoo Uudenmaan Pelastusliiton toiminnanjohtaja Pekka Vänskä.

Myös kehittämispäällikkö Vesa-Pekka Tervo Kuntaliitosta toi esiin kolmannen sektorin osaamista.
– Ammatillisuuden vaatimus on yhtä suuri järjestöillä kuin muillakin toimijoilla.

Meneillään olevalla murroskaudella on tärkeää tunnistaa keskeiset yhteistyökumppanit, kun kilpailua rooleista on.
– Turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen kulkevat yhdessä, mutta viestien on oltava tässä ajassa, painotti Tervo. Myös toiminnan vaikuttavuutta täytyy uskaltaa selvittää ja tutkia.

Oman toiminnan perustelemiseen voi löytää myös uusia, ajanmukaisia argumentteja. Vahingontorjunnasta vastaava johtaja Risto Karhunen Finanssiala ry:stä muistutti, että tulipalot aiheuttavat noin 50 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä vuosittain. Paloturvallisuus on siis myös ympäristöturvallisuutta.

Strategian kehittäminen yhdessä jäsenistön kanssa jatkuu 11.4. SPEKin valtuustoseminaarissa.

Lataa työpajan alustukset täältä.


Kommentit

Lisää kommentti

Ei kommentteja