EtusivuAjankohtaistaMikä on turvallisuuden ekosysteemi?

Mikä on turvallisuuden ekosysteemi?

20180611_091228.jpg
21.6.2018 11:12

– Turvallisuus on järjestelmä, ei yksittäinen tapahtuma tai toiminta, totesi Yhdysvaltojen palontorjuntajärjestön NFPA:n (National Fire Protection Association) presidentti Jim Pauley organisaation vuosittaisessa konferenssissa Las Vegasissa. NFPA on lanseerannut (palo)turvallisuuden ekosysteemin, joka koostuu kahdeksasta osasta. Jokaisella ihmisellä on paikkansa ekosysteemissä.

Vuoden aikana maailmalla on nähty useita tragedioita, kuten Grenfell Towerin palo Englannissa, laajat metsä- ja maastopalot Portugalissa ja 60 ihmisen hengen vaatinut joukkoampuminen konferenssin pitopaikassa, Las Vegasissa. Turvallisuus on lisääntynyt yleisellä tasolla vuosikymmenien aikana, eikä esimerkkien kaltaisia tilanteita pitäisi enää tapahtua. Pauley toi esiin, että vaikka kodeissa tapahtuu vähemmän tulipaloja kuin aikaisemmin, todennäköisyys kuolla tulipalossa on suurempi kuin 20 vuotta sitten. Tämä osoittaa, että turvallisuudessa on vielä parantamisen varaa.

Tilanteen korjaamiseksi NFPA on lanseerannut (palo)turvallisuuden ekosysteemin, joka koostuu kahdeksasta osasta. Jokainen osa on tarpeellinen turvallisuuden edistämisessä; jos kaikki osat toimivat hyvin, vaikutukset turvallisuuteen ovat positiivisia. Jos yksikin osio pettää, järjestelmä ei pysty edistämään turvallisuutta. Kahdeksan osiota ovat vastuullinen hallitus, säädösten kehittäminen, viitattujen standardien toimeenpano kokonaisuudessaan, turvallisuuteen investoiminen (ykkösprioriteettina), osaava henkilöstö, säädösten noudattaminen ja toimeenpano, varautuminen ja ensivaste sekä valistuneet kansalaiset.

Pauley korosti, että jokaisella on paikka näiden osien joukossa, ja jokaisen tulisi miettiä, mitä itse pystyy tekemään turvallisuuden edistämiseksi.

Uusi standardi uhkaavien tilanteiden varalta julkaistiin

Konferenssissa julkaistiin myös NFPA:n standardi aktiivisen ampujan/uhkaavan tilanteen varalta (Active Shooter/Hostile Event Response ASHER). Yhdysvalloissa on viimeisen kahden vuoden aikana ollut 50 ampumistapausta 21 osavaltiossa. Standardi laadittiin nopeutetulla aikataululla, ja sen laativaan tekniseen komiteaan tuli ennätysmäärä hakijoita.

Standardissa ei määritellä taktiikoita tilanteiden varalle, vaan esitetään yhtenäinen malli tilanteiden hoitamiseen, riskinarviointiin ja roolien ja vastuiden jakoon. Siinä missä muut standardit keskittyvät prosesseihin, ASHER suuntautuu enemmän toimijoihin ja on tarkoitettu kaikille yhteisöjen jäsenille.

Konferenssissa käsiteltiin ekosysteemiajattelun lisäksi useita ajankohtaisia aiheita. Esille nousi erityisesti riskien vähentäminen paikallisyhteisöissä sekä uudet teknologiat mm. energian varastoinnissa. Lisäksi konferenssissa kuultiin mm. kannabiksen kasvattamisen paloturvallisuushaasteista, tulityökonseptin kehittämisestä, kehitysvammaisten kohtaamisesta hätätilanteissa, kotien sprinklaamisesta sekä erilaisia parhaita käytäntöjä paikallisista turvallisuusratkaisuista.

Konferenssin yhteydessä järjestettiin myös messut, joille osallistui yli 350 näytteilleasettajaa.

Seuraava NFPA:n konferenssi ja messut järjestetään 17.-20.6.2019 San Antoniossa, Texasissa.

Taina Hanhikoski
Asiantuntija, kansainväliset toiminnot

Kommentit

Lisää kommentti

Ei kommentteja