EtusivuLiesi on tulipalotilastojen pahin sähkölaite
Lehdistötiedotteita aiemmin
26.11.2018


Liesi on tulipalotilastojen pahin sähkölaite

Kodin sähkölaitteisiin liittyvien tulipalojen vaaratekijä numero yksi on selvästi tiedossa. Palotilastoissa aivan kirkkaassa kärjessä näyttäisi olevan liesi. Seuraavina tulevat kiuas, pesukone ja valaisimet. Tilasto ei kerro täyttä totuutta. Vaaratekijöistä suurin on nimittäin laitteita käyttävä ihminen. Meneillään olevan Paloturvallisuusviikon keskeisenä teemana on sähkölaitteiden turvallinen käyttö.

Nykykodeissa on sähkölaitteita suorastaan valtavasti taulutelevisioista taskukokoisiin vempeleisiin. Monet laitteet ovat päällä yötä päivää. Sähkölaitteisiin liittyviä tulipaloja on keskimäärin noin neljä joka päivä. Näistä taas selvästi yli puolet liittyy ruuanvalmistukseen.

– Sähkölaitteisiin liittyvät tulipalot ovat useimmiten ihmisen aiheuttamia. Liesipaloja on Suomessa keskimäärin enemmän kuin kaksi joka päivä. Itse liesissä vikoja on ani harvoin. Palot johtuvat siitä, että ihmiset jättävät liedet valvomatta päälle tai liedelle syttyvää materiaalia, sanoo turvallisuusasiantuntija Lauri Lehto Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä

Lieteen liittyviä tulipaloja on vuodessa noin 700. Seuraavaksi eniten on kiuaspaloja, kesimäärin 76, pyykinpesukonepaloja 71 ja valaisinpaloja 61 vuodessa. Määrät perustuvat Pelastusopiston tilastoihin vuosilta 2013–2017.

– Ennen niin pahamaineinen televisio on kaukana kärjestä, yhdeksän tapausta vuodessa. TV-palojen määrän väheneminen kertoo tekniikan kehittymisen positiivisesta vaikutuksesta paloturvallisuuteen, kertoo Lauri Lehto.

Turvallisenkin teknologian käyttäminen saattaa aiheuttaa vaaroja. Sähkölaitteita ei pidä käyttää vastoin käyttöohjeita eikä rikkinäisinä.

Monet sähkölaitteet vaativat myös säännöllistä huoltamista. Huoltamista on sekin, että laitteet pidetään pölyttöminä. Pölyn lisäksi muu lika ja kosteus eivät sovi sähkölaitteisiin.

– Jos laite kuumenee tai ääntelee epänormaalisti tai oireilee muuten tavallisuudesta poikkeavasti, se on syytä viedä ammattilaisen korjattavaksi tai korvata uudella, muistuttaa Lauri Lehto.

Koska sähkölaitteiden tulipalot johtuvat usein ihmisten toiminnasta, ne ovat ehkäistävissä. Paloturvallisuusviikko muistuttaakin kuluvalla viikolla sähkölaitteiden turvallisesta käytöstä ja kodin paloturvallisuudesta.

Lisätietoja:
Turvallisuusasiantuntija Lauri Lehto, 040 358 3810
www.paloturvallisuusviikko.fi

Paloturvallisuusviikkoa koordinoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö yhdessä pelastuslaitosten, pelastusliittojen, sisäministeriön, EHYT ry:n, Finanssiala ry:n, Kirkkohallituksen Diakonian ja sielunhoidon, Suomen Kiinteistöliiton, Suomen Omakotiliiton, Suomen Palopäällystöliiton, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ja Nuohousalan Keskusliiton kanssa. Paloturvallisuusviikon rahoittaa Palosuojelurahasto, ja Päivä Paloasemalla -tapahtumien yritysyhteistyökumppanina on LähiTapiola.