EtusivuAjankohtaistaLaitteet rynnivät internettiin, turvallisuus ontuu
Juuri nyt
6.9.2017


 
 

Laitteet rynnivät internettiin, turvallisuus ontuu


Internet of things, tuttavallisemmin IoT, on tullut jäädäkseen. Laitteita ei välttämättä ole yhdistetty internettiin turvallisuusasiat mielessä. Jotkut ovat unohtaneet turvallisuuden kokonaan; haittaohjelmat ja hakkerit saattavat koetella turvallisten järjestelmien kestävyyttä. Myös paloturvallisuuteen liittyviä järjestelmiä on internetissä paljon, ja niillä on aivan samat uhkat kuin muillakin järjestelmillä.

IoT paloturvallisuuden näkökulmasta tuli vahvasti esiin Palotutkimusraadin kymmenensillä Palotutkimuksen päivillä Espoossa. Yleisökeskustelussa todettiin, että verkkojen toimivuus on keskeistä myös pelastustoimelle. Jatkossa on tarpeellista selvittää tutkimushankkeessa, kuinka tietoturvariskit alalla huomioidaan.

Missä on keskustelu turvallisuudesta osana julkisia palveluita?


Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi seminaari alkoi historiakatsauksella paloturvallisuuden kehittymisestä. Eläkkeelle jääneet keskeiset SPEK-hahmot, Matti Orrainen ja Riitta Piironen kertoivat Palotutkimuksen päivillä paloturvallisuuden kehityksestä viime vuosikymmeninä. He esittivät myös huolensa siitä, että palvelu-uudistuksesta keskusteltaessa on puhuttu melkein pelkästään terveydenhoidosta. Turvallisuus on jäänyt julkisessa keskustelussa lapsipuolen asemaan.

Palotutkimuksen päivät kokosivat Hana­saareen Espooseen 29.–30. elokuuta yli 100 asiantuntijaa rakennusalan, pelastus­toimen ja tutkimuksen eri sektoreilta. Tietoturvallisuuden lisäksi erityisteemoja olivat materiaalien ja tuotteiden paloturvalli­suus, rakennusten ja asumisen paloturvallisuus, mittaaminen ja arviointi sekä pelastustoimen kehittäminen. Päivillä kuultiin 24 tutkimusesitystä muun muassa Pelastusopiston, VTT:n, Aallon, Tukesin, Tampereen teknillisen yliopiston, THL:n ja Työterveyslaitoksen tutkijoiden esittämänä.


Kommentit

Lisää kommentti

Ei kommentteja