Pelastustoimen uudistukseen liittyen alan eri toimijat ovat tällä hetkellä varuillaan tulevien suurten päätösten tekemisessä. SPEK on viimeisten vuosien ajan työstänyt palokuntakoulutusuudistusta sekä uusinut kurssimateriaaleja. Samaan aikaan SM on tehnyt pelastustoimen uudistukseen liittyen useita selvityksiä palokuntakoulutuksen tulevaisuuden organisoinnista (mm. KPMG:n selvitys, SM:n nimeämä Pelastusopiston työryhmä, SM:n oma työryhmä).
Vuoden 2016 lopulla julkistetussa SM:n työryhmän tekemässä muistiossa on esitetty, että tulevaisuudessa Pelastusopisto ottaisi suuremman roolin myös koulutusmateriaalin laatijana sekä tuottajana nykyisen valvovan roolin sijaan. Siten palokuntalaisten keskusjärjestönä toimiva SPEK siirtyisi tässä asiassa sivuun ensimmäistä kertaa sataan vuoteen.
Pelkona on vapaaehtoisuuden hiipuminen
SPEKin pelkona on, että viranomaisvetoisen koulutuksen järjestäminen omalta osaltaan lisää palokuntien yhdistystoiminnan ja vapaaehtoisuuteen pohjaavan toiminnan hiipumista. Tästä syystä keskusjärjestö on huolissaan muistiossa esitetystä ehdotuksesta ja sen pitkäaikaisista ja osin arvaamattomistakin seurauksista palokuntatoiminnan tulevaisuuteen sekä järjestäytymiseen Suomessa.
SPEK pyrkii katsomaan palokuntia kokonaisuutena ja yhdistyksinä, jolloin sopimuksellisuuden rinnalla on myös tärkeänä näkökulmana yhdistystoiminnan lainalaisuudet ja vapaaehtoistoiminnan perusteet.

Palokuntalaisen osaaminen on
tulevaisuuden menestystekijä.
Palokuntien harrastus- ja vapaaehtoistoiminta on tuonut jo yli 100 vuoden ajan tärkeää lisäarvoa yhteisönsä jäsenille, ja esim. nuorisotyö on tarjonnut ennaltaehkäisevästä näkökulmasta mittaamattoman arvokasta turvallisuuskasvatusta sadoille tuhansille suomalaisille vuosien saatossa.
Tämä järjestötoiminnan ytimeen liittyvä arvokas sisältö ollaan vaarassa menettää, jos palokunnat pitkällä tähtäimellä siirtyvät yhä enemmän palkkaa saaviksi palvelutuottajiksi ja osaksi viranomaisorganisaatiota.
SPEK on osaamisen kehittämisen aallonharjalla
Mikäli uudistusprosesseissa päädytään jatkamaan nykyisellä tavalla palokuntakoulutusta, jossa SPEK vastaa jatkossakin koulutuksen kehittämisestä ja uudistamisesta, tullaan palokuntalaisten koulutuspalveluita parantamaan luvatun mukaisesti.
Tässä yhtenä isona apuvälineenä on uudistettu sähköinen oppimisympäristö EduSPEK. Sinne on jo nyt tuotettu lähes 90 oppimista tukevaa videota, joihin sisältyy menetelmätapojen mallisuorituksia. Videoista osa on ehdottomasti nykypäivän huippua eli oppimisympäristössä käytettäviä interaktiivisia videoita, joissa on oppimistehtäviä.
Mahdollisuus etäopiskeluun, uudenlaiset osallistavat oppimiskeinot sekä entistä vahvemmin myös viikkoharjoituksiin sidottu henkilökohtainen opintopolku edistävät opiskelumotivaatiota ja omalta osaltaan kannustavat palokuntalaisia harrastamaan ja toimimaan oman yhteisönsä turvallisuuden hyväksi tulevaisuudessakin mielekkäällä tavalla.
Lue lisää SPEKin näkökulmia palokuntakoulutuksen tulevaisuudesta tästä.