EtusivuAjankohtaistaIlmastoriskien viestintää vaivaa sirpaleisuus
Juuri nyt
31.10.2018


 
 

Ilmastoriskien viestintää vaivaa sirpaleisuus


Viestintä ilmastoriskeistä ja niihin varautumisesta on sirpaleista ja osittain päällekkäistä. Tämä käy ilmi tuoreesta SPEK Puheenvuoroja 5 -raportista, joka käsittelee varautumista, viestintää ja järjestöjen roolia ilmastonmuutokseen liittyvien riskien osalta.

Sirpaleisuutta kuvaa se, että sekä Ilmatieteen laitos, Suomen Ympäristökeskus että Finanssiala ylläpitävät erillisiä kansalaisille suunnattuja infosivuja tulviin varautumisesta. Suomi on myös ainoa Pohjoismaa, jolla ei ole virallista kansalaisille suunnattua tietoportaalia varautumisesta. Ruotsissa varautumisen virallisena tietolähteenä toimii DinSäkerhet.se, Norjassa Kriseinfo.no. Suomessa samantyyppistä tehtävää hoitaa SPEKin Kodin turvaopas -sivusto.

Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan maailmaan seuraavien vuosikymmenten aikana monin tavoin. Vaikka päästöjä vähentämällä voidaan yhä lieventää muutosta, se ei ole enää kokonaan estettävissä: ilmastonmuutoksen hillinnän lisäksi tarvitaan siis myös sen tuomiin muutoksiin sopeutumista ja ilmastoon liittyviin riskeihin varautumista.

Tuore katsaus keskittyy todennäköisimpiin ilmastonmuutokseen liittyviin riskeihin Euroopassa ja Suomessa sekä niihin varautumiseen. Pääpaino on kansalaisille suunnatussa viestinnässä – erityisesti jokapäiväiseen elämään, turvallisuuteen ja terveyteen liittyvissä asioissa.

Katsauksessa esitetään, että toimivinta on vastaanottajalähtöinen riskiviestintä, joka antaa ohjeita hyvistä toimintatavoista ja riskin minimoimisesta, ei kylmiä faktoja vaaratekijästä. Jos viestintä korostaa uhkia, jotka ylittävät sopeutumiskyvyn, vaarana on lamaantuminen.

SPEK Puheenvuoroja 5 löytyy verkkosivuiltamme, ja sen on laatinut Maija Nikkanen.

Kommentit

Lisää kommentti

Ei kommentteja