EtusivuAjankohtaistaIhmiset ovat epävarmoja, miten sisälle suojaudutaan
Juuri nyt
28.3.2017


 
 

Ihmiset ovat epävarmoja, miten sisälle suojaudutaan


Kansalaiset ovat epävarmoja oikeasta toiminnasta myrkyllisten kaasujen aiheuttamissa vaaratilanteissa. Tällainen tulkinta käy ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tekemästä asukaskyselystä, joka koski Porissa tammikuussa sattunutta pigmenttitehtaan rajua tulipaloa ja siitä ympäristöön levinneitä myrkyllisiä savukaasuja. Viranomaiset antoivat tilanteesta vaaratiedotteen Puodan ja Ämttöön alueille, joissa ihmisten olisi tullut suojautua sisätiloihin, pysäyttää ilmanvaihto ja sulkea ovet, ikkunat ja ilmanvaihtoaukot.

Kyselyyn vastanneista 63 % haluaa lisää tietoa oikeista toimintamalleista vastaavissa tilanteissa. Kyselyn pohjalta ilmeni myös, että ihmiset eivät välttämättä toimisi viranomaisten ohjeiden mukaisesti. 54 % vastaajista valitsi vaihtoehdon ”pysyttelin/pysyttelisin sisätiloissa” ja 45 % ”varmistin/varmistaisin, että ovet, ikkunat ja ilmanvaihtoaukot oli suljettu”.

– Heikentääkö henkilökohtainen vaaran arviointi viranomaisten ohjeiden noudattamista ja pitävätkö ihmiset tulipalosta tulevaa myrkyllistä savukaasua vaarattomana, vaikka se ei sitä olekaan, SPEKin erityisasiantuntija Ira Pasi pohtii.

miten toimit.jpg
Miten toimit / toimisit saatuasi tiedon vaarasta? (%)
Porilaisten vastaukset (n=105)

– Toimiiko jokainen itse parhaaksi katsomallaan tavalla, jos toteaa, ettei voi itse nähdä tai haistaa vaaraa? Valinnat on tehty ilmeisesti perustuen enemmän omaan harkintaan kuin viranomaisten ohjeisiin, Pasi arvelee.

Kysely osoitti myös, että osalla vastaajista oli huoli läheisistä. Esille nousi kysymyksiä muun muassa siitä, kuinka lapsista huolehditaan kouluissa ja päiväkodeissa ja osataanko siellä toimia oikein sekä kuka auttaa vanhuksia tai koulusta kotiin tulevia lapsia.

Kyselyyn vastasi 175 henkilöä, joista 105 eli 60 % oli Porin alueelta ja 40 % muualta Suomesta. Vastaajista vain 9 oli varsinaiselta vaara-alueelta. Kysymykset oli muotoiltu vaihtoehtoisesti sekä vaara-alueen että sen ulkopuolisen alueen vastaajaryhmiä silmällä pitäen. Kysyttiin esimerkiksi, miten toimit tai toimisit.

Pigmenttitehtaan raju tehdaspalo sattui Porissa 30.1. Palon suuruutta kuvaa se, että sitä oli enimmillään sammuttamassa 150 palomiestä ja helikopteri. Ympäristöön levisi runsaasti myrkyllisiä savukaasuja, minkä vuoksi viranomaiset antoivat vaaratiedotteen sisälle suojautumisesta Puodan ja Ämttöön asuinalueilla.

 

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Ira Pasi, 040 5954 140

Porin asukaskyselyn yhteenveto

kemikaalionnettomuus.png

 


Kommentit

Lisää kommentti
Reijo Lintula 31.3.2017 8:53
Kokemuksieni mukaan ihmisten tietämys ilmanvaihdon pysäytyskytkimen toiminnasta on hataralla pohjalla. "IV-hätäpysäytys" painikkeen vierressä olevassa kilvessä tarkoittaa monelle sitä, että sitä saa käyttää vain pelastuslaitos. Toisaalta nämä kytkimet puuttuvat erittäin monista rakennuksista, vaikka niitä on edellytetty jo vuodesta 1987 alkaen (D2:1987 kohta 5.1.3). Kaiken lisäksi asennetuistakin oikein toimii vain murto-osa. Toiminto saattaa vaikuttaa vain tulo- ja poistoilmakojeikkoihin, vaikka myös yksittäisten poistojen tulisi pysähtyä, jotta sisälle pelastautuminen olisi turvallisempaa.
Outoa on myös se, että esimerkiksi palotarkastuksessa saatetaan vaatia takautuvasti monelaisia asioita tehtäväksi turvallisuuden nimissä johonkin muuhun rakentamismääräyskokoelman kohtaan vedoten (mm. sähköasennusten aiheuttama palokuorma poistumisteillä). Tämä asia ei kuitenkaan ole koskaan tietääkseni noussut esille. Ja kopuksi:pysätyspainikkeiden toimintaa edes testata silloin, kun sellaisia on asennettu. Ja niistä kovin harva kokemusteni mukaan toimii. Valtuutettu tarkastaja, Reijo Lintula.