EtusivuAjankohtaistaBlogitBlogi: Paloturvallisuuden tila – positiivisia merkkejä ilmassa
Blogit
23.11.2016


Blogi: Paloturvallisuuden tila – positiivisia merkkejä ilmassa

 Paloturvallisuutta on kehitetty viime vuosina kovasti niin lainsäädännön keinoin kuin kampanjoillakin. Tulosta on syntynyt. Sekä palokuolemat että rakennuspalot ovat vähentyneet selvästi. Hommaa kuitenkin riittää vielä. Esimerkiksi palokuolemia on Suomessa yhä paljon verrattuna muihin Länsi-Euroopan maihin, kirjoittaa Ilpo Leino.

 

Ilpo_Leino.jpg

Ilpo Leino

Palokuolemien määrä on laskussa. Viiden vuoden liukuva keskiarvo on laskenut 2010-luvun alun noin sadasta tapauksesta seitsemäänkymmeneen. Tämän vuoden heinäkuu oli poikkeuksellinen kuukausi palokuolematilastoissa, sillä silloin ei kuollut tulipaloissa ketään.

Hieno kehitys on monen tekijän summa. Kampanjointi ja valistus yhdessä erilaisten lainsäädännön kautta tulleiden toimenpiteiden kanssa ovat parantaneet turvallisuutta. Esimerkiksi lupa myydä vain itsestään sammuvia savukkeita sekä hoitolaitoksiin asennettujen sammutuslaitteiden määrän kasvu ovat varmasti omalta osaltaan vaikuttaneet kehitykseen.

Myös rakennuksissa tapahtuvien palojen ja palonalkujen määrä on laskussa. Kun otetaan vielä huomioon rakennuskannan kasvu hieman yli kymmenellä tuhannella rakennuksella vuosittain, on nähtävissä selkeästi laskeva trendi rakennuksissa tapahtuvien palojen määrässä suhteessa rakennuskantaan.

Paloturvallisuus on kehittynyt muutaman viime vuoden aikana hyvään suuntaan. Parantamisen varaa on vielä paljon. Yksi tapa parantaa lähipiirin paloturvallisuutta on tehdä Oma paloharjoitus.

Muutaman indikaattorin avulla ei tietenkään voi muodostaa kattavaa tilannekuvaa, mutta on komeaa, että voidaan kertoa positiivisia uutisia paloturvallisuuden kehityksestä.

Parannettavaakin on yhä. Huolellisuutta paloturvallisuusasioissa voi petrata entisestään. Joulunaika kynttilöineen ja uusivuosi raketteineen on tulossa, joten ollaan tarkkoja ja tunnelmoidaan turvallisesti, niin saadaan tilanne pidettyä yhtä hyvänä tästedeskin. Ja erityisesti ollaan tarkkoina, kun käytetään liettä alkavan juhlakauden ruokia haudutellessa.

 

Kirjoittaja on SPEKin turvallisuuspäällikkö.