EtusivuAjankohtaistaBlogitBlogi: Palokunta myrskyn jälkeen
Blogit
2.12.2016


Blogi: Palokunta myrskyn jälkeen

 Mitä laajempaa toimintaa palokunnat tarjoavat normaalioloissa, sitä paremmin ne kykenevät palvelemaan myös häiriötilanteissa, kirjoittaa Petri Jaatinen.

 

jade blogi.jpg
Petri Jaatinen

Osallistuin hiljattain Myrskyn jälkeen -seminaariin, jonka tavoitteena oli kehittää viranomaisten ja kolmannen sektorin toimijoiden yhteistyötä skenaariopelin avulla.

Skenaarion mukaan yhtä kuntaa oli runnellut kaksi peräkkäistä myrskyä. Kysymys kuului: Mitä eri toimijat tekevät 24/48 -tuntia myrskyn jälkeen?

Muiden kolmannen sektorin toimijoiden edessä jouduin toteamaan, että palokunnat eivät tällaisessa tilanteessa itse asiassa olekaan kolmannen sektorin toimijoita. Palokunnat kuuluvat sopimuksen mukaisesti pelastuslaitosten organisaatioon. Vapaaehtoisten palokuntien tehtävät määritellään viranomaisten toimesta.

Pureuduin asiaan syvemmin ja tarkastelin myrskyn jälkeistä aikaa tavallisen kansalaisen näkökulmasta. Myrskyn runteleman alueen asukkaat ovat tukeutuneet omaan paikalliseen palokuntaansa. He ovat olleet henkilökohtaisesti yhteydessä tuntemiinsa palokuntalaisiin. Jotkut ovat jopa tulleet paloasemalle hakemaan apua. Yksi henkilö oli oma-aloitteisesti kartoittanut oman lähitienoonsa asukkaiden tilanteet: Toimiiko sähköt, riittävätkö vesi ja ruokavarannot, onko kulkuyhteydet vapaana, jne. Samaan aikaan kaksi oma-aloitteisesti koottua puunkaatoryhmää oli alkanut raivata auki kulkuyhteyksiä.

Eikö palokunnilla ole mitään kolmannen sektorin toimintoja myrskyn jälkeen?

Joillakin aktiivisilla palokunnilla toimivat palokuntanaiset ovat saattaneet valmistaa ruokaa niille asukkaille, joilta on oma kotivara huvennut. Palokuntaveteraanit ovat ottaneet hoitaakseen alueen tiedotuksen ja tilannekuvan ylläpitämisen. Palokuntanuoret ovat jalkautuneet ja auttaneet veteraaneja tilannetiedon keräämisessä.

Tämä skenaariopeli laajensi ymmärrystäni palokuntien kolmannen sektorin toiminnoista ja kannusti minua nostamaan asiaa esille. Vapaaehtoisten palokuntien tulee huomioida roolinsa myös kolmannen sektorin toimijana. Vapaaehtoistoiminta on monimuotoista. Se tulee tunnistaa ja tunnustaa. Toiminnan mahdolliset esteet tulee poistaa ja toimijoita tulee kannustaa oma-aloitteisuuteen. Palokunnan jokaisella osastolla, sen kaikilla jäsenillä on oma tärkeä roolinsa normaaliajan laajoissa ja pitkäkestoisissa häiriötilanteissa.

Mitä laajempaa toimintaa palokunnat tarjoavat normaalioloissa – nais-, nuoriso-, veteraani-, turvallisuusviestintä-, ym. toimintoineen – sitä paremmin ne kykenevät palvelemaan myös häiriötilanteissa.

Toivotan hyvää myrskyn jälkeistä aikaa!

 

Kirjoittaja on SPEKin palokuntajohtaja.