EtusivuAjankohtaistaBlogitBlogi: Ohjeistuksen mukaan remontoitu kerrostalo on turvallinen
Blogit
20.6.2017


Blogi: Ohjeistuksen mukaan remontoitu kerrostalo on turvallinen

 Suomessa kerrostalojen korjausrakentamisen ohjeistus on kunnossa. Paloturvallisuuden kannalta ratkaisevaa on se, kuinka ohjeistuksia remonttityömailla noudatetaan kuin kuinka työtä valvotaan.

 

jamo blogi.jpg
Jarmo Majamaa

Lontoossa palanut asuinrakennus, Grenfell Tower oli remontoitu joitakin vuosia sitten. Sen ulkoseinään asennettu tulenarka materiaali aiheutti katastrofin, kun talon alaosassa syttyi tulipalo kesäkuun puolivälissä. Palo levisi ulkoseinää pitkin ja lopulta rakennus paloi liekehtivänä ja voimakkaasti savuavana tornina. Näin suuri savumäärä muodostuu tyypillisesti muovipohjaisen materiaalin palaessa.

Ulkoseinän kautta levinneitä paloja tiedetään tapahtuneen muuallakin maailmassa.  Samantyyppinen onnettomuus voisi olla mahdollinen Suomessakin, tosin remontoitavat talot ovat meillä matalampia kuin Lontoon tapauksessa. Suomessa korkeissa rakennuksissa täytyy portaikkoja olla vähintään kaksi. Grenfell Towerissa oli yksi yhtenäinen porrashuone alhaalta ylös.

Ikääntyvien kerrostalojen ulkoseiniä joudutaan remontoimaan, ja tässä yhteydessä niitä lisälämmöneristetään usein myös palava-aineisilla materiaaleilla. Tällaisten rakennustarvikkeiden käytölle on SPEKissä laadittu opas yhteistyössä ympäristöministeriön ja VTT:n kanssa vuonna 2002. Oppaassa esitetyillä turvallisuuteen ja testaukseen liittyvillä ohjeilla on ollut käyttöä suomalaisessa korjausrakentamisessa ja on edelleen. Vastaavanlaisia sääntöjä on otettu uusimpiin rakennusten palomääräyksiin, jotka tulevat voimaan vuoden 2018 alusta alkaen.

Vaikka ohjeistusta on siis olemassa, jokaisen remontin lopputuloksen ratkaisee se, miten hyvin työ on tehty ja miten kaikki sääntöjen mukaiset pienet yksityiskohdat on toteutettu. Aikataulut ja kiire voivat aiheuttaa huolimattomuutta ja jos valvonta on vähäistä – tai jos sitä ei ole – saadaan aikaan turvallisuusriski. SPEK suosittelee palamattomien lisälämmöneristeiden käyttöä ulkoseinien remonteissa.

Uudisrakentamisessa on palava-aineisten lämmöneristeiden käytölle tiukat määräykset. Yli 16-kerroksiseen uudisrakennukseen niitä ei saa käyttää lainkaan.

 

Kirjoittaja on paloinsinööri SPEKissä