Väestönsuoja

Väestönsuojat rakennetaan suojaamaan ihmisiä sortumilta, räjähdyspaineelta, sirpaleilta, kaasuilta, säteilyltä ja tulipaloilta. Rakennuksen omistajan on uudisrakentamisen yhteydessä tehtävä vähintään 1200 m² rakennukseen väestönsuoja.

Suomessa on väestönsuojapaikkoja lähes 4 miljoonalle ihmiselle
. Väestönsuojat sijaitsevat asuintaloissa ja yleisissä rakennuksissa. Yleisiä väestönsuojia, joista viranomaiset vastaavat, on yleensä vain suurimmissa kaupungeissa. Maaseudulla ja omakotialueilla ei yleensä ole väestönsuojia, joten suojatoimista vastaavat asukkaat itse.

Kerrostalon väestönsuoja voi olla oma tai usean talon yhteinen. Se sijaitsee tavallisesti kellarissa tai alimmassa kerroksessa. Normaalioloissa suoja on yleensä harrastustilana, varastona tai jossain muussa käytössä. Taloon nimettävän väestönsuojanhoitajan täytyy opetella käyttämään suojan laitteita ja laittamaan suoja käyttökuntoon. Kiinteistön hoitajan on huolehdittava, että suojan metalliosat eivät ruostu, tiivisteet pysyvät ehjinä, laitteet toimivat ja varustus pysyy tallella. 

SPEKin julkaisut

Väestönsuojan huolto ja käyttö – Opas väestönsuojan haltijalle, SPEK. 2011
Oppaassa neuvotaan, kuinka väestönsuojan kunnosta huolehditaan ja kuinka suojautumiseen varaudutaan, jotta suojautuminen vaaratilanteessa onnistuisi hyvin. Lisäksi ohjeistetaan suojautumisen aikaista toimintaa. Tutustu oppaaseen. Osta opas tästä. 

Rakennustiedon julkaisut

RT 92-11083 S1-luokan teräsbetoniväestönsuoja. 2012. 35 s.
RT-ohjeessa esitetään teräsbetonisen S1-luokan väestönsuojan suunnitteluohjeita. Ohjeita esitetään väestönsuojan mitoituksesta, yleissuunnittelusta, rakenteista, ilmanvaihdosta, ovista, luukuista ja varusteista.

LVI 06-10502 S1-luokan teräsbetonisten väestönsuojien LVI-laitteet. 2012. 15 s.
LVI-ohjeessa esitetään S1-luokan teräsbetonisten väestönsuojien suunnitteluohjeita. Ohjeita esitetään väestönsuojan LVI-laitteiden mitoituksesta, yleissuunnittelusta ja rakenteista.

KH 05-00478 S1-luokan teräsbetoniväestönsuojan tarkastaminen ja kunnostaminen. 2012. 7 s.
KH-ohjeessa käsitellään uuden väestönsuojan tarkastamista ja käytössä olevan väestönsuojan tarkastamista ja kunnostamista siten, että ne täyttävät pelastuslain 379/2011 74 §:n nojalla säädetyt väestönsuojan teknisiä yksityiskohtia koskevat vaatimukset. Ohjeet on tarkoitettu rakennusten suunnittelijoille, kiinteistöjen omistajille ja hallinnolle sekä viranomaisille.

www.rakennustieto.fi 

Yhteystiedot
SPEK vaihde
puh. (09) 476 112


Vss_kansainvalinen_tunnus_pieni.jpg

Tiesitkö?
  • Väestönsuojista 40 % on työpaikkojen yhteydessä ja 60 % asuntojen yhteydessä.
  • Omakotitaloalueilla ja maaseudulla ei yleensä ole väestönsuojia.
  • Yleensä sisälle suojautuminen on ensimmäinen ja riittävä suojautumiskeino.

 

 

Suomen väestönsuojelun kehittäminen - Pekka Visurin puheenvuoro