Palo-osastointi rajoittaa tulipalon leviämistä

Tulipalon mahdollisuus on otettava huomioon jo talon suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Huolellisesti toteutettu palo-osastointi hidastaa merkittävästi tulipalon leviämistä huoneistosta toiseen, sillä palo-osastoinnin tulee kestää tulipaloa vähintään 30 minuutin ajan. Palo-osastointi on helpointa toteuttaa taloa rakennettaessa, mutta sen voi tehdä myös jälkikäteen.

Rivi- ja paritaloissa palo-osastointi tehdään yleensä huoneistojen välisen seinän kohdalla. Yhden asunnon talossa palo-osastointi tehdään asuintilojen ja autotallin tai -katoksen välille.

Hyviä materiaaleja palokestävyydeltään ovat tiili ja betoni. Myös puu- ja levyrakenteisilla seinillä ja välipohjilla voidaan saavuttaa 30 minuutin osastointivaatimus.

Rivi- ja paritaloissa palo-osastointi tehdään yleensä huoneistojen välisen seinän kohdalla:

palo-osastointi.jpg

Palo-osastoinnin voi tehdä myös jälkikäteen

Useissa ennen lokakuuta 1990 rakennetuissa rivi- ja paritaloissa on yhtenäinen avoin ullakko tai yläpohja, jonka kautta tulipalo pääsee esteettä leviämään asunnosta toiseen. Jos palo-osastointi on tekemättä, sen voi helposti ja varsin kohtuullisin kustannuksin tehdä myös jälkikäteen.

Kattotuolien kylkeen kiinnitetään 50 mm:n vahvuinen pinnoitettu, pontattu kova mineraalivillalevy. Poikkiruoteiden väliin asennetaan noin 500 mm:n levyinen kova mineraalivillalevy. Vesikatteen profiili täytetään pehmeällä mineraalivillalla:

kattotuoli1.jpg

Ristikon toiselle sivulle kiinnitetään pinnoitettu ja pontattu 50 mm paksu, levymäinen mineraalivilla tai vaihtoehtoisesti kaksi päällekkäistä, tiiviisti toisiinsa kiinnitettyä 30 mm:n vahvuista ponttaamatonta levyä lomittain niin, etteivät levyjen pystysaumat asetu kohdakkain:

Kattotuoli2.jpg

Yhteystiedot
Turvallisuuspäällikkö
Ilpo Leino
puh. (09) 4761 1334 - See more at: http://www.spek.fi/Suomeksi/Turvatietoa/Paloturvallisuus/-Pientaloasujalle?version=4&rebindtree=true#sthash.33bQbpqz.dpuf
Vanhempi asiantuntija
Ilpo Leino
p. 045 657 7290 

sähköpostit:
etunimi.sukunimi@spek.fi