EtusivuTurvatietoaPaloturvallisuusPientaloasujalleKiukaan suojaetäisyydet

Kiukaan suojaetäisyydet

Kiuasta valittaessa ja sijoitettaessa pitää ottaa huomioon saunan lauteet ja muut palavasta materiaalista valmistetut rakenteet. Kaikkia kiukaita ei voi esimerkiksi upottaa lauteiden keskelle.

Paloturvallisuussyistä kiukaille on määrätty suojaetäisyydet palavaan materiaaliin, kuten seinäpaneeleihin ja lauteisiin. Kiukaiden suojaetäisyyksissä on mallikohtaisia eroja, joten asia kannattaa aina tarkistaa myyjältä ja kiukaan käyttöohjeesta. Sähkökiukaiden suojaetäisyydet ovat pienemmät kuin puulämmitteisten kiukaiden.

Tulisijan valmistaja ilmoittaa tarvittavat suojaetäisyydet asennusohjeessa ja tulisijaan kiinnitetyssä kilvessä. Näitä tulisijan CE-merkinnässä ilmoitettuja suojaetäisyyksiä ei saa pienentää järjestelmään kuulumattomilla levy-, tiili-tai muilla vastaavilla suojauksilla, joista ei ole testattua tietoa eikä valmistajan antamaa ilmoitusta.

Jos tällaiseen suojaukseen kuitenkin ryhdytään, tulee tarpeelliset selvitykset ja mahdolliset laskelmat esittää rakennusvalvonnalle. Vastuu laitteesta ja siihen liittyvästä turvallisuudesta siirtyy silloin valmistajalta rakennushankkeeseen ryhtyvälle.

Yhteystiedot
Vanhempi asiantuntija
Ilpo Leino
p. 045 657 7290 

sähköpostit:
etunimi.sukunimi@spek.fi