Paloturvallisesti veneessä
Tulipalo on vakava onnettomuus satamassakin, mutta vesillä liikuttaessa sen seuraukset voivat muodostua kohtalokkaiksi. Erityisen vaaralliseksi venepalon tekee se, että pelastautuminen, avun hälyttäminen ja avun perille saaminen ovat vesillä hankalammin toteutettavissa kuin maissa. Vaurioituneen tai tuhoutuneen veneen voi korvata, mutta ihmishenki on korvaamaton.

Pidä huolta, että veneessäsi on

  • palovaroitin, jos veneessä on hyttitilat
  • nestekaasuvaroitin, jos veneessä on nestekaasulaitteita, sillä vuotava nestekaasu syttyy erittäin helposti
  • käsisammutin ja sammutuspeite
  • kaikilla matkustajilla tieto siitä, miten tulipalotilanteessa toimitaan
  • kaikille matkustajille veneilyliivit – mieluiten päällä, sillä onnettomuuden sattuessa niiden etsimiseen ja pukemiseen ei ole aikaa
  • toimintakuntoisia hätäraketteja.

Palovaroitin on katsastusmääräysten mukaan pakollinen varuste veneessä, jossa on hyttitilat. Se sijoitetaan kattoon, mahdollisimman keskeiselle alueelle, korkeimpaan kohtaan, sillä savu nousee aina ylöspäin. Asenna sekä palo- että nestekaasuvaroitin pakkauksen ohjeiden mukaisesti.

Käsisammutin on pakollinen varuste useimmissa moottori- ja purjeveneissä. Se on hyvä väline esimerkiksi polttoainepalon sammutukseen. Toinen hyvä alkusammutusväline on sammutuspeite, joka soveltuu muun muassa liesipaloon.

Kuva: Ulriikka Lipasti

Yhteystiedot
Tiedotuspäällikkö 
Juha Hassila 
p. 040 758 7846 

Turvallisuuspäällikkö
Ilpo Leino
p. 045 657 7290 


sähköpostit:
etunimi.sukunimi@spek.fi