Opettele poistumaan hotellista

Selvitä poistumisreitit niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Hotellit, teatterit, kauppakeskukset ynnä muut suuret rakennukset saattavat olla yllättävän sokkeloisia normaaleissakin olosuhteissa. Sähkökatkon sattuessa pimeästä tai tulipalon sattuessa savuisesta rakennuksesta voi olla hyvin hankalaa löytää ulos. Tutustu hotellin turvallisuusohjeisiin ja noudata niitä. Esimerkiksi savuiseen käytävään ei saa mennä, vaan tulee käyttää vaihtoehtoista poistumisreittiä.

Varaa hotellihuoneita vain sprinklatuista hotelleista. Listoja:

www.iklimnet.com/hotelfires/hotels_fitted_with_sprinkler.html

Yleensä poistumisreitit on varustettu vihreillä valaistuilla tai jälkiheijastavilla merkeillä, jotka hohtavat pimeässä. Hotellien ja laivojen käytävillä reittimerkinnät saattavat olla myös lattian rajassa, koska savuisista tiloista poistutaan mahdollisimman matalana kontaten. Lattian rajassa ilma on tulipalossa puhtaampaa ja viileämpää.

Etsi lähimmät sammutusvälineet. Hotelleissa on esimerkiksi käsisammuttimia ja paloposteja. Niiden käytön osaaminen on paloturvallisuuden perustaitoja myös kotimaassa.

Hanki turvaksesi matkapalovaroitin. Aseta palovaroitin mahdollisimman korkealle kattoon hotellihuoneessasi, vähintään puolen metrin päähän seinästä. Joihinkin matkapalovaroittimiin on yhdistetty varashälytin. Varashälytintoimintoa voi käyttää vain silloin, kun on itse huoneessa sisällä. Varoittimen kova, kimeä ääni on omiaan pelottamaan sisään tunkeutumista yrittävän tiehensä.

Selvitä yöpymispaikkasi osoite varsinkin, jos yövyt muualla kuin keskeisessä, suuressa hotellissa. Täsmällisen osoitteen kertominen saattaa nopeuttaa avun saamista ratkaisevasti.

Tallenna kännykkääsi läheisen ihmisen numero ICE-merkinnällä varustettuna, esimerkiksi ICE-home tai ICE-wife. Näin viranomaisten on helpompi tavoittaa läheisesi, jos sairastut tai joudut onnettomuuteen.

Kuva: Ulriikka Lipasti