EtusivuTurvatietoaPaloturvallisuusLasten kanssaTurvallisuutta kannattaa harjoitella

Turvallisuutta kannattaa harjoitella

Palovaroitin on äänekäs mutta hyödyllinen

palovaroitin_testaus.jpgPalovaroitin havaitsee tulipalon alun tehokkaasti vain siinä tapauksessa, että palovaroitin on asennettuna kattoon ja siinä on toimiva paristo. Palovaroittimet testataan kuukausittain, ja lapset voi ottaa mukaan testauskierrokselle. Jo testattaessa palovaroittimen ääni on melkoisen karmiva. Tulipalotilanteessa lapsen täytyy kuitenkin ehkä kulkea turvaan huutavan palovaroittimen alta. Ja silloin on hyväksi, että lapsi tunnistaa katossa metelöivän kapineen kodin hyödylliseksi palovahdiksi, joka ei ole vaarallinen.

 

112 auttaa todellisessa hädässä

Hätänumeron oppii pienikin lapsi. Ja heti, kun lapsi osaa käyttää puhelinta, hän osaa myös soittaa hätänumeroon. Palavaan huoneistoon ei saa jäädä näppäilemään kännykkää. Hätänumeroon soitetaan vasta, kun on pelastauduttu turvalliseen paikkaan.

On tärkeää, että lapsi tietää missä hän on. Osaako lapsi oman kotiosoitteensa, ja muistaako hän sen myös paniikkitilanteessa? Hätäkeskuspäivystäjä osaa kysellä lapselta, mitä on tapahtunut, mutta vielä nykyään laitteet eivät pysty paikallistamaan soittajaa kovinkaan tarkasti. Osoitteen ja kunnan kertominen on siis tärkeä, jotta apu tulee perille mahdollisimman pian.

Lapselle kannattaa opettaa, että 112:een saa soittaa vain silloin, kun on todellinen hätä: tulipalo, paha tapaturma tai onnettomuus. Turhaan tai pilanpäiten hätäkeskukseen ei ole soittamista. Lapsi kyllä ymmärtää, kun hänelle kertoo, että pilasoitto voi hidastaa avun saamista oikeaan onnettomuuteen.

 

Harjoittelu on kivaa - ja ylläpitää osaamistakin

Poistumista kannattaa harjoitella lasten kanssa. Näin reitit tarttuvat muistiin. Kotona kannattaa pitää säännöllisesti myös turvallisuuskierros, jonka aikana testataan palovaroittimet ja vaikkapa sähkölaitteiden kunto ja pölyttömyys. Turvallisuuskierroksen voi joskus pitää turvallisuuskävelynä, joskus taas vaikkapa jonkinlaisena roolileikkinä. Turvallisuuden ei tarvitse olla tylsää.

Jokainen perhe suunnittelee itse paloturvallisuutensa. Kodit ja niiden varusteet ovat erilaisia. Eri perheissä on erilaiset toimet. Mitä nuorempi lapsi on, sitä enemmän hänen turvallisuutensa on aikuisten vastuulla. Vain vanhemmat tuntevat lapsensa niin hyvin, että tietävät mitä lapsi osaa ja voi tehdä.

Yhteystiedot
Tiedotuspäällikkö 
Juha Hassila 
p. 040 758 7846


etunimi.sukunimi@spek.fi