EtusivuTurvatietoaPaloturvallisuusLasten kanssaTurvaan - ei piiloon

Opettele useampi pelastusreitti

pelastautuminen.jpgTulipalo saattaa olla todella nopea ja raju. Vaikka liekkejä ei näkyisi tai ne ovat pienet, palo tuottaa todella nopeasti hengenvaarallisen määrän tappavaa savua. Siksi lapselle on tärkeää opettaa, että jos hän huomaa tulipalon tai jos palovaroitin alkaa huutaa, ainoa oikea suunta on suunta turvaan. Piiloon ei saa missään tapauksessa mennä. 
 
Kodista on syytä tuntea kaksi tietä turvaan. Jos tulipalo tai savu vaikkapa eteisessä tai portaikosta estää tavallisen reitin käytön, toinen reitti on elintärkeä. Toinen reitti voi olla esimerkiksi ikkuna, joka on helposti avattavissa poistumista varten. Kerrostalossa toinen reitti saattaa olla parveke tai ikkuna, josta päästään ulos vain palokunnan avustamana.

Matkalla turvaan kannattaa ovet sulkea. Mitä useamman oven takana palo on, sitä turvallisempaa on. Savu ja tuli eivät pääse leviämään.

Haastavaa saattaa olla opettaa lasta ymmärtämään, että turvaan on lähdettävä siinäkin tapauksessa, että lapsi on itse sytyttänyt palon esimerkiksi tulitikkuleikeillä. Syyllisyydentunto saattaa peittää alleen hyvät opetukset.

Savuinen rappukäytävä on kuoleman loukko

Huoneistosta, jossa on tulipalo, poistutaan aina. Ovet suljetaan, ja mennään ulos turvaan.

Kun pientalossa poistuu asunnosta, onkin jo ulkona. Kerrostalo on poistumisturvallisuuden kannalta haastavampi ympäristö. Jos tulipalo onkin jossain muussa asunnossa ja jos porraskäytävässä on savua, turvallisinta on jäädä sisälle asuntoon.

Suomessa kerrostaloasunnot on rakennettu niin, että tuli ei helposti leviä asunnosta toiseen. Sen sijaan savua täynnä oleva rappukäytävä on oikea kuolemanloukko. Savussa ei näe, mihin on matkalla, ja jo yksi sisäänhengitys myrkyllistä savua saattaa tainnuttaa.

Jos savua alkaa tulla sisään asuntoon esimerkiksi ovenraosta, savun tuloa voi estää tilkitsemällä kankaalla rakoa. Kannattaa myös hankkiutua avoimen ikkunan ääreen tai parvekkeelle, josta voi huutaa palomiehille tilanteesta. Yhtälailla voi soittaa hätänumeroon 112. Hätäkeskuspäivystäjä kyllä osaa lähettää tiedon palonsammutusta johtavalle henkilölle.

Teini-ikäisille voi opettaa alkusammutustaitoja, mutta pienemmille lapsille selkeintä on opettaa poistuminen turvaan.

Yhteystiedot
Asiantuntija
Juha Hassila 
p. 040 758 7846


etunimi.sukunimi@spek.fi