EtusivuTurvatietoaPaloturvallisuusLasten kanssa

Paloturvallisuutta lasten kanssa

lasten_kanssa.jpg


Paloturvallisuus lastenkin kanssa koostuu kolmesta osasta:

1. Toimitaan niin, ettei tuli pääse irti.
2. Havaitaan palo mahdollisimman pian.
3. Toimitaan oikein tulipalossa.

Lapsen turvallisuus on aina etusijalla ja vanhempien vastuulla. Pienen lapsen kanssa paloturvallisuusasioita voidaan opetella leikin keinoin. Yhdessä voidaan katsoa esimerkiksi kuvia leluista ja vaarallisista esineistä, kuten tulitikuista, saksista ym. ja lapsi voi pohtia, mikä on lasten tavara ja mikä on aikuisten tavara. Myös tulipalosta poistumista voidaan harjoitella leikin avulla. Isompien koululaisten ja teinien kanssa voidaan myös harjoitella alkusammutusta.

Mitä lapsi saa tehdä?

Tärkein osa-alue paloturvallisuudessa on tulipalon ehkäiseminen. Useimmiten suomalaisissa kodeissa tulipalo syttyy sähkölaitteista. On siis päätettävä, mitä laitteita lapsi saa käyttää. Mitä lapsi saa käyttää yksin ollessa, ja mitkä eivät ole lasten käyttöön sopivia laitteita lainkaan. Alakouluikäinen tarvitsee välipalaa kotiin tullessaan, ja hän varmasti osaa käyttää mikroaaltouunia. Lieden kanssa touhuamisen sen sijaan voi jättää niihin hetkiin, kun ollaan keittiöpuuhissa äidin tai isän kanssa.

Aikuiselle tulee mieleen pyytää lasta napsauttamaan pyykkikone päälle, kun lapsi tulee koulusta. Mutta muistaako lapsi avata myös pyykkikoneen hanan? Kun kone yrittää imeä vettä sisäänsä suljetusta hanasta, laite kuumenee. Pyykki- ja tiskikoneet – tai itse asiassa niiden väärä käyttö - ovatkin yleinen palonsyy.

Viihde-elektroniikan käyttö on nykylapsille jokapäiväistä toimintaa. Aikuisen tulee kuitenkin huolehtia, että laitteet ovat ehjiä ja että laitteet eivät saa sähköä pölyssä kylpevästä jatkojohtoletkasta.

Lasta ei saa jättää yksin tulen kanssa

Tuli on lasta kiinnostava elementti. Kynttilän sytyttäminen ja tulitikun puhaltaminen ovat jostain syystä hyvin sykähdyttäviä elämyksiä. Jo pienikin lapsi voi treenata tulitikun sytyttämistä ja sammuttamista aikuisen kanssa. Tulitikut kannattaa kuitenkin pitää poissa isompienkin lasten silmistä. Ikkunalaudalla lojuva tikkuaski saattaa käydä ylivoimaiseksi houkutukseksi vielä melko isollekin lapselle.

Lasta ei saa jättää yksin tilaan, jossa on kynttilöitä ja elävää tulta. Myös tulisijat ja grillit kuuluvat pienten lasten toimintapiirin ulkopuolelle. Tulipaloriskin lisäksi palovammat ovat mahdollisia – ja todella kivuliaita.

Yhteystiedot

Asiantuntija
Juha Hassila 
p. 040 758 7846 

Vanhempi asiantuntija
Ilpo Leino
p. 045 657 7290 

etunimi.sukunimi@spek.fi

Päivä Paloasemalla

190_Olliina_käsisammutin.jpg

Koko perheen Päivä Paloasemalla -tapahtumassa harjoitellaan tärkeitä paloturvallisuustaitoja hauskojen tehtävärastien avulla. Mukana olevat paloasemat löydät osoitteesta www.paloturvallisuusviikko.fi.

Tapahtuma on marraskuussa. Tulethan mukaan!