EtusivuTurvatietoaPaloturvallisuusKerrostaloasujalleToimivat palovaroittimet

Jokaisessa asunnossa on oltava toimivat palovaroittimetPalovaroitin havaitsee savun nopeasti – myös asukkaiden nukkuessa –
ja päästää kovan hälytysäänen. Näin jää aikaa pelastautumiseen.Suomessa säästyy vuosittain kymmenien ihmisten henki palovaroittimien ansiosta. Yksi varoitin maksaa vain noin 10 euroa, ja taloyhtiön yhteisostona ne saa vieläkin edullisemmin. Toimiva palovaroitin herättää asukkaan ja antaa aikaa pelastautua harjoitellun suunnitelman mukaisesti.

Paristokäyttöiset palovaroittimet

Palovaroittimet sijoitetaan sellaiseen paikkaan, että hälytysääni varmasti herättää nukkujan. Suositeltavaa on asentaa palovaroitin jokaiseen makuuhuoneeseen ja eteiseen sekä lähelle paikkoja, missä palo voi saada alkunsa. Keittiöön ei varoitinta suositella, sillä käry ja höyry aiheuttavat herkästi turhia hälytyksiä.

Palovaroittimet ovat huoneiston haltijan eli asukkaan vastuulla. Hänen tehtävänään on huolehtia, että palovaroitin on toimintakunnossa. Palovaroittimen toimintakyky testataan painamalla testinappia kerran kuukaudessa ja aina, kun on oltu pidempään poissa kotoa.

Asukas vastaa palovaroittimen pariston vaihdosta. Myös taloyhtiö voi huolehtia paristojen vaihdosta, mikäli niin sovitaan. Hyvä paristonvaihtopäivä on kerran vuodessa, esimerkiksi hätänumeropäivänä 11.2. Markkinoilla on myös 10 vuotta kestäviä paristoja.

Sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet

Varoittimien sijoittelu sisältyy rakennuksen sähkösuunnitteluun. Ne asennetaan kiinteästi jo rakentamisvaiheessa ja liitetään rakennuksen sähköverkkoon.

Lähtökohtana on, että sähköverkkoon kytkettyjen palovaroittimien kunnossapidosta vastaa taloyhtiö, kuten muistakin rakennuksen sähköjärjestelmistä. Koska sähköverkkoon kytkettäviä palovaroittimia on monenlaisia on taloyhtiön syytä selvittää paristonvaihtoväli ja järjestää paristojen säännöllinen vaihto. Näin voidaan välttää pariston varauksen alenemisesta aiheutuvat yllättävät hälytykset esimerkiksi yöaikaan.

On erityisen tärkeää, että asukkaille on annettu selkeät ohjeet siitä, kuinka sähköverkkoon kytketyn laitteen kanssa toimitaan eri tilanteissa.

Asukas vastaa palovaroittimen toimintakunnon säännöllisestä testaamisesta painamalla testinappia kerran kuukaudessa ja aina, kun on oltu pidempään poissa kotoa.

Kuva: Ulriikka Lipasti

Yhteystiedot
Asiantuntija
Juha Hassila 
p. 040 758 7846 

Vanhempi asiantuntija
Ilpo Leino
p. 045 657 7290 

sähköpostit:
etunimi.sukunimi@spek.fi