Joulumiehen turvallisuusmanuaali

KynttiläKäsi.jpgJoulu on ilon aikaa. Niinpä joulumieskin tajuaa, että tulipalolla ei joulumieltä kannata pilata. Muutamalla putkiaivoihin soveltuvalla turvallisuusvinkillä voi tehokkaasti ehkäistä joulun tärveltymistä.


Kinkun paisto ja muut miesmäiset keittiöaskareet
Joulun valmisteluissa liharuuat ovat usein joulumiehen vastuulla. Joulukaaoksessa lieden lähimaasto kannattaa vaikka hartiavoimin pitää niin siistinä, etteivät rasiat ja purkit pääse kuumalle levylle kärähtämään. Ruokia ei kannata jättää uuniin kuivumaan ja syttymään lahjaostosreissun ajaksi.

Joulun valot eivät vaadi virityksiä
Mieshän ei manuaalia tarvitse. Joulumies on kuitenkin sen verran fiksu, että tarkistaa, mitkä monista jouluvaloista ovat sisä- ja mitkä ulkokäyttöön. Jos tässä tekee ns. ristiinkytkentöjä, seurauksena voi olla sähköisku tai tulipalo.

Joulun elävät tulet
Elävä tulihan vaatii aina valvovat silmät. Kynttilöitä ei joulumies jätä yksin palamaan. Tuikut tarvitsevat keskenään viiiden sentin turvavälin, jotta ne eivät sytytä toisiaan kauttaaltaan palamaan. Ulkoroihut sijoitetaan vähintään kolmen metrin päähän kulkutiestä, jotta tuli ei pääse tarttumaan ohikulkijoiden helmoihin tai housunpuntteihin. Rakennuksiin tulee olla etäisyyttä tulen koosta riippuen 3–10 metriä.

Yöpalaa pikkujoulujen jälkeen
Pikkujoulukausi kestää nykyään lokakuusta tammikuulle. Pikkujoulupippaloiden jälkeen iskee yönälkä. Aina! Silloin kannattaa muistaa selvä sääntö: Syö yöruoka ulkona tai syö yöruoka kylmänä. Moni on nukahtanut öisissä kokkauspuuhissa heräämättä seuraavaan aamuun, koska nakit ja muusi ovat sytyttäneet tulipalon.

Syventävää turvallisuustietoa joulumiehelle
Kynttilöistä ja ulkotulista
Poistumisreiteistä

Katso myös: www.kodinturvaopas.fi

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö toivottaa kaikille joulumiehille ja heidän lähimmäisilleen turvallista joulun aikaa!