Pidä huolta tulisijasta ja hormista

Takka.jpg

Tulisijoista alkunsa saaneet tulipalot aiheutuvat usein liian nopeasta ja rajusta lämmittämisestä, mikä saattaa vaurioittaa tulisijaa ja savuhormia sekä niiden välistä liitosta. Tuli leviää tällöin savuhormien tai uunin halkeamista. Hormin halkeamia on vaikea havaita itse, joten tarkastustyö kannattaa teettää ammattilaisella. Merkittävä syttymissyy on myös nuohoamattomuus, mistä saattaa seurata nokipalo.

Kun ryhdyt lämmittämään tulisijaa

  • Varmista, että ilmanvaihto toimii. Älä missään nimessä sulje peltejä, ennen kuin hiillos tulipesässä on täysin sammunut, jottet saisi häkämyrkytystä.
  • Aloita lämmittäminen varovasti, jos tulisija on ollut pitkään kylmillään. Vältä nopeaa ja rajua lämmittämistä.
  • Varaa sytyttämistä varten kuivaa puuta, paperia, risuja, helposti syttyviä pihkaisia oksia tai käpyjä. Älä käytä sytytysnestettä.

Muista nuohous

  • Omakotitalon tulisijat ja hormit tulee nuohota vuoden välein.
  • Kesämökkikäyttöön tarkoitetun vapaa-ajan asunnon nuohous tehdään kolmen vuoden välein.

Hormien kunnon tarkastus

Hormien halkeamia on vaikea havaita itse, joten teetä tarkastus alan ammattilaisella. Pyydä tarkastamaan tulisijojen, hormin ja piipun kunto. Mikäli korjausta tarvitaan, pyydä tarjous esimerkiksi kolmelta korjauspalvelua tarjoavalta yritykseltä. Silloin saat käsityksen yleisestä hintatasosta ja voit valita parhaan vaihtoehdon harkiten.

Tulisijassa syntyvien häkäkaasujen on päästävä poistumaan savupiipun kautta ulkoilmaan myös tilanteessa, jossa sulkupelti on suljettu. Tämä varmistetaan huolehtimalla, että pellissä on aukko, jonka koko on noin 3 % hormin aukon pinta-alasta. Tämä tarkoittaa, että puolen kiven hormissa (n. 140 x 140 mm) halkaisija on 28 mm ja kiven hormissa (n. 140 x 270 mm) se on 38 mm.

Kuva: Sven Forsell
Yhteystiedot
Vanhempi asiantuntija
Ilpo Leino
p. 045 657 7290 

sähköpostit:
etunimi.sukunimi@spek.fi
Lisätietoa

Energiavinkki:
Saat puiden lämpöenergiasta täyden hyödyn, kun sytytät puut päältä ja annat pesällisen palaa loppuun ennen kuin lisäät puita.

Turvavinkki:
Uusinta tietoa tehdasvalmisteisen tulisijan ja savuhormin hankkimisesta löydät paloturvallisuus.info-sivuilta.

Turvallisesti katolla:
Varmista, että katolla liikkuminen on turvallista. Pidä huoli talotikkaista.