Palovaroitin kuuluu kattoon

palovaroittimen_sijoitus.jpgJokaisen asunnon jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi toimiva palovaroitin. Se sijoitetaan makuuhuoneiden ja muiden tilojen väliin ja ylemmissä kerroksissa portaikon yläpuolelle. Palovaroittimia on oltava vähintään yksi kutakin alkavaa 60 m2 kohti.

Turvallisessa kodissa palovaroitin on kaikissa makuuhuoneissa ja eteisessä. Jos palo alkaa makuuhuoneesta, palovaroitin herättää nukkuvan ajoissa. Asunnon uloskäyntireiteille sijoitettu palovaroitin havaitsee muissa tiloissa syttyvän tulipalon.

Palovaroittimen oikea paikka on katossa vähintään puolen metrin päässä seinästä ja muista esteistä, sillä savu ja lämpö nousevat ylöspäin. Vältä palovaroittimen asentamista ilmanvaihtoventtiilien edustalle, keittiöön ja pesutiloihin, koska niissä palovaroittimet voivat vikaantua. Ilmanvaihtoventtiilien edustan pöly ja jatkuva veto, keittiörasvat ja kuumuus sekä pesutilojen kosteus voivat aiheuttaa palovaroittimen toiminnassa häiriöitä. Tarkemmat ohjeet löydät palovaroittimen mukana tulevista asennusohjeista.

Isoissa asunnoissa on järkevää käyttää toisiinsa kytkettäviä palovaroittimia, jolloin hälytys yhdessä palovaroittimessa aiheuttaa yleishälytyksen myös muissa ryhmän palovaroittimissa.

Uusiin asuntoihin vaaditaan sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet.

Palovaroitin on pakollinen myös vapaa-ajan asunnossa kuten kesämökissä ja nukkumiseen käytettävissä aitoissa. Lisäksi sitä käytetään matkailuvaunuissa ja -autoissa sekä veneissä, joissa on hyttitilat.Yhteystiedot
Asiantuntija
Juha Hassila 
p. 040 758 7846 

Vanhempi asiantuntija
Ilpo Leino
p. 045 657 7290 


sähköpostit:
etunimi.sukunimi@spek.fi