EtusivuTurvatietoaOnnettomuudet ja häiriötilanteet

Vakava häiriötilanne

Vakavassa häiriötilanteessa tarvitaan yhteiskunnan kaikki voimavarat. Suomessa viranomaiset vastaavat kriisitilanteen hallinnasta, mutta kansalaisilla ja elinkeinoelämällä on omat merkittävät roolinsa.

Häiriötilanteen riskiä lisäävät teknistyminen sekä palveluiden ja toimintojen keskinäisriippuvuus. Esimerkiksi laajat rajuilmat ja lumikuormat voivat katkoa sähköt kerralla suurelta joukolta, ja ilmastonmuutoksen myötä yllättävien häiriöiden riski kasvaa.

Kansalaistaidot ovat tärkeitä

Häiriötilanteessa viranomaisten palvelukyky voi olla kuormitettu. Tällöin on tärkeää, että jokainen osaa huolehtia itsestään ja lähimmäisistään. Yhteisöllisyys ja naapuriapu ovat tärkeitä, kun yhteiskunnan toimivuus on uhattuna.

Kodin turvaoppaasta löydät vinkkejä omatoimiseen varautumiseen. Vaikka elämme Suomessa hyvin turvallisessa yhteiskunnassa, jokaisen on hyvä huolehtia siitä, että hallitsee perustaidot vaaratilanteiden varalta.

Yleisiä turvallisuuden kansalaistaitoja ovat

Näitä taitoja voi opiskella eri järjestöjen kursseilla. Monipuolista turvallisuuskoulutusta tarjoavat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja koko SPEK-ryhmä eli alueelliset pelastusliitot – niin tavallisille kansalaisille kuin kiinteistöjen turvallisuushenkilöstölle.

Testaa, miten hyvin olet varautunut häiriötilanteeseen

 

HVK_Omavarax_Banneri_295x295 (003).jpg

Yhteystiedot
SPEK vaihde
puh. (09) 476 112

spekinfo@spek.fi


etunimi.sukunimi@spek.fi