EtusivuTurvatietoaTulisijat

Lämmitä tulisijaa turvallisesti

Tulisijoista alkunsa saaneet tulipalot aiheutuvat usein liian nopeasta ja rajusta lämmittämisestä, mikä saattaa vaurioittaa tulisijaa ja savuhormia sekä niiden välistä liitosta. Tuli leviää tällöin savuhormien tai uunin halkeamista. Hormin halkeamia on vaikea havaita itse, joten ammattimaista nuohoojaa voi pyytää tarkistamaan tulisijojen, hormin ja piipun kunnon. Merkittävä syttymissyy on myös nuohoamattomuus, mistä saattaa seurata nokipalo.

Kun ryhdyt lämmittämään tulisijaa:

  • Varmista, että ilmanvaihto toimii. Älä missään nimessä sulje peltejä, ennen kuin hiillos tulipesässä on täysin sammunut, jottet saisi häkämyrkytystä.
  • Aloita lämmittäminen varovasti, jos tulisijaa on ollut pitkään kylmillään. Vältä nopeaa ja rajua lämmittämistä.
  • Varaa sytyttämistä varten kuivaa puuta, paperia, risuja, helposti syttyviä pihkaisia oksia tai käpyjä. Älä käytä sytytysnestettä.

Muista myös:

  • Omakotitalon tulisijat ja hormit tulee nuohota vuoden välein.
  • Kesämökkikäyttöön tarkoitetun vapaa-ajan asunnon nuohous tehdään kolmen vuoden välein.

Tulisijassa syntyvien häkäkaasujen on päästävä poistumaan savupiipun kautta ulkoilmaan myös tilanteessa, jossa sulkupelti on suljettu. Tämä varmistetaan huolehtimalla, että pellissä on aukko, jonka koko on noin 3 % hormin aukon pinta-alasta. Tämä tarkoittaa, että puolen kiven hormissa (n. 140 x 140 mm) halkaisija on 28 mm ja kiven hormissa (n. 140 x 270 mm) se on 38 mm.

Energiavinkki: Saat puiden lämpöenergiasta täyden hyödyn, kun sytytät puut päältä ja annat pesällisen palaa loppuun ennen kuin lisäät puita.

Kuva: Ulriikka Lipasti

Yhteystiedot
Tiedotuspäällikkö
Juha Hassila
puh. (09) 4761 1324
gsm 040 758 7846

Turvallisuuspäällikkö
Ilpo Leino
puh. (09) 4761 1334

sähköpostit:
etunimi.sukunimi@spek.fi