Viimeinen sammuttaa aina kynttilät!

Joulun paloturvallisuuden tarkistuslista

Näin varmistat itsellesi turvallisen joulumielen:

  1. Tarkista palovaroittimen toiminta. Palovaroitin on hyvä henkivartija yölläkin, mutta vain jos paristossa on virtaa.
  2. Pidä sammutusvälineet saatavilla ja kertaa alkusammutustaidot. Hyvä kodin sammutusväline on sammutuspeite.
  3. Mieti ennalta, miten toimit tulipalossa ja mitä kautta pelastaudut, jos normaalia kulkureittiä ei voi käyttää.
  4. Opeta myös lapsille, miten tulipalon sattuessa tulee toimia.

(kuva: Ulriikka Lipasti)

Jos aiot luoda tunnelmaa kynttilöillä, huolehdi myös seuraavista asioista:

Valitse hyvä kynttilänjalka, joka ei kaadu eikä pala. Parhaita materiaaleja ovat metalli, lasi, posliini ja kivi. Älä käytä kynttilänjaloissa röyhelöisiä muovi-, paperi- tai kangasmansetteja.

Varo umpinaisia, ohuita lasi- ja posliinilyhtyjä. Ahtaassa tilassa steariini voi höyrystyä ja leimahtaa. Ohutkuorinen lyhty voi poksahtaa rikki ja räiskiä palavaa nestettä ympäristöön. Turvallinen kynttilälyhty on tukeva, yläosastaan reilusti avoin ja sisältä riittävän tilava.

Sijoita kynttilät turvallisesti niin, ettei niiden lähellä, vieressä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Varo erityisesti verhoja ja koristeita. Älä laita kynttilöitä tv:n tai muovisten ulkokalusteiden päälle.

Jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa. Tiiviissä ryhmässä olevien kynttilöiden tulikuuma neste saattaa helposti roihahtaa. Tuikut ja pöytäkynttilät asetetaan noin 5 cm:n etäisyydelle toisistaan. Ohutpohjaiset lyhdyt, pöytäkynttilät ja tuikut tarvitsevat riittävän paksun, palamattoman alustan.

Pidä tikut ja tuikut pois lasten ulottuvilta. Älä jätä lasta tai lemmikkieläintä hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Varoita lapsia kynttilä- ja tulitikkuleikkien seurauksista.

Sammuta kynttilät aina, kun poistut huoneesta. Palava kynttilä on avotuli, siksi sitä on pidettävä silmällä. Polta siis kynttilöitä vain niissä tiloissa, joissa oleskellaan. Sammuta kynttilät tukahduttamalla.

Aseta ulkotulet riittävän etäälle ja valvo niitä. Ulkoroihut tulee sijoittaa vähintään kolmen metrin päähän kulkutiestä, jotta tuli ei pääse tarttumaan ohikulkijoiden vaatteisiin. Rakennuksiin tulee olla etäisyyttä tulen koosta riippuen 3–10 metriä. Ulkotulet on hyvä sijoittaa palamattomaan astiaan tai telineeseen tai asetella tukevasti lumihankeen, ettei tuuli kuljeta keventynyttä astiaa vääriin paikkoihin. Ulkotulia ei saa polttaa sisällä eikä edes parvekkeella, kuistilla tai katoksen alla. Älä polta ulkotulia sateessa roiskevaaran vuoksi.