EtusivuSPEKOrganisaatioHistoria

100 vuotta pelastusalan yhteistoimintaa

Maamme väestömäärän kasvaessa ja kaupunkien määrän lisääntyessä myös kaupunkipalot yleistyivät. Turku on hyvä esimerkki kaupungista, jota useat palot ovat koetelleet. Vuoden 1827 Turun palossa tuhoutui yli 2500 rakennusta. Tämä sytytti kipinän ja maan ensimmäinen palokunta, Turun Vapaaehtoinen Palokunta perustettiin vuonna 1838. Tämän jälkeen VPK-yhdistyksiä syntyi yhä lisää eri puolille maatamme.

Oulun 5. yleinen palokuntalaiskokous 1906

Suomalaisen palo-, pelastus- ja väestönsuojeluun liittyvän järjestötoiminnan kannalta vuosi 1906 on tärkein, sillä tuona kesänä päätettiin Oulussa 5. yleisessä palokuntalaiskokouksessa perustaa Yleinen Palokuntaliitto. Näin sai alkunsa ensimmäinen valtakunnallinen paloalan järjestö, ja vuotta voidaan pitää maamme pelastusalan järjestötoiminnan syntymävuotena. Väestönsuojelun keskusjärjestötyön alku on vuodessa 1927. Vuosi 2006 oli yhteisen juhlan aikaa, kun Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön palokuntapuoli täytti 100 vuotta. Vastaavasti väestönsuojelun haaran juhlavuosi oli 2007, jolloin vietettiin väestönsuojelun keskusjärjestötoiminnan 80-vuotista taivalta.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK - Turvalliseen huomiseen

Pelastusalan keskusjärjestötoimintaa jatkaa tänä päivänä Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö – SPEK, joka on syntynyt Yleisen Palokuntaliiton – sen jälkeläisten ja siihen liittyneen Suomen Palosuojeluyhdistyksen sekä vuonna 1993 silloisen Suomen Palontorjuntaliiton ja toisen keskeisen osa-alueen – Suomen Väestönsuojelujärjestön yhdistyessä. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK haluaa myös tulevaisuudessa olla voimakkaasti tekemässä turvallisuustyötä yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan puolesta.
SPEKillä on merkittävä asema pelastusalan kehittäjänä yhteistoiminnassa alueellisten pelastusliittojen ja alan viranomaisten kanssa. Tehokasta yhteistyötä ja yhteisvaikutusta täydentävät muut alan yhteisöt ja vapaaehtoisjärjestöt.