Vuoden Palokuntanuorisotyöntekijä

Vuoden Palokuntanuorisotyöntekijä on valittu nyt seitsemän kertaa. "Vuoden Palokuntanuorisotyöntekijä" -huomionosoitus myönnetään tunnustuksena erittäin ansiokkaasta ja menestyksekkäästä työstä palokuntanuorisotoiminnan hyväksi. Valinnan vuosittain jaettavasta tunnustuksesta tekee SPEKin nuorisotyötoimikunta. Pelastusliitot lahjoittivat huomionosoituksen palokuntanuorisotyölle SPEKin 100-vuotisjuhlien yhteydessä 2006.

Helsinkiläinen sairaanhoitaja valittiin Vuoden 2012 Palokuntanuoriso-työntekijäksi

Vuoden 2012 palokuntanuorisotyöntekijä on helsinkiläinen nuorisopsykiatrian sairaanhoitaja Jaana Rantanen. Hän on tuonut ammatillista osaamistaan palokuntakoulutukseen ja innostanut kouluttajia jatkamaan arvokasta työtä nuorten parissa. Rantasen esimerkillisellä vapaaehtoistyöllä on myös nuorten syrjäytymistä ehkäiseviä vaikutuksia. Vuoden palokuntanuorisotyöntekijä julkistettiin palokuntanuorten ja -naisten 60-vuotisjuhlaseminaarissa Tampereella.

Vuoden 2012 palokuntanuorisotyöntekijä on Jaana Rantanen. Hän on toiminut useita vuosia palokuntanuoriso-osaston kouluttajana ja kouluttajakurssin kurssinjohtajana. Rantanen työskentelee sairaanhoitajana HUSin nuorisopsykiatrian osastolla.

Työnsä kautta eri tavoin käyttäytyvien nuorten kohtaaminen on Rantaselle helppoa ja luontevaa. Tätä ammatillista osaamistaan hän on tuonut mukaan myös palokuntakoulutukseen. Rantanen on innostanut kouluttajia kokeilemaan rohkeasti erilaisia tapoja toimia nuorten kanssa. Hänen vaikutuksestaan kouluttajat ovat saaneet lisää itsevarmuutta ja nuoret kaipaamaansa ymmärrystä.

Palokuntatoiminta ehkäisee nuorten syrjäytymistä

Palokuntatoiminta on kaikkien harrastus, eikä se edellytä erityistaitoja tai tiettyä sosiaalista taustaa. Rantasen vapaaehtoistyö nuorten parissa tukee laajempaakin tavoitetta – syrjäytymisen ehkäisyä. Hänen esimerkillinen työnsä palokuntatoiminnassa on ajankohtaista nyt, kun presidentti Niinistö kehotti asiantuntijoita miettimään keinoja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Sisäministeriö tiedotti keväällä, että syrjäytyminen on tällä hetkellä suurin sisäistä turvallisuutta uhkaava tekijä Suomessa.

– Ammattini takia tuntosarveni ovat ehkä herkemmät kuin muilla kouluttajilla. Olen huomannut, että ongelmat ovat lisääntyneet palokunnissa. Moni kouluttaja on arka nuorten kanssa ja pelkää toimivansa väärin. Kouluttajat tulevat usein kysymään minulta, onko tietynlainen käytös normaalia, ja joskus olen neuvonut jopa lastensuojelukysymyksissä. Olen yrittänyt auttaa heitä erottamaan, minkälainen käyttäytyminen kuuluu normaaliin kehitykseen ja mikä ei, Rantanen kertoo.

Vuoden palokuntanuorisotyöntekijä -huomionosoitus myönnetään tunnustuksena ansiokkaasta ja menestyksekkäästä työstä palokuntanuorisotoiminnan hyväksi. Tunnustus jaetaan vuosittain, ja valinnan tekee Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön nuorisotyötoimikunta.

Lisätietoja:
Järjestöpäällikkö Valtteri Tervala, SPEK, 040 068 5366 


Huomionosoituksen saaneet:

2012: Jaana Rantanen, Ventelän VPK
2011: Reijo Alanko-Luopa, Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos  
2010: Cecilia Österlund, Kökar FBK
2009: Juha Reinola, Utsjoen VPK
2008: Jyrki Attenberg, Oulunkylän VPK
2007: Alpo Tapanainen, Selänpään VPK
2006: Pekka Uunila, Himangan VPK

Hakulomake