Palokuntanaistyön organisaatio

Palokuntanaistyö on organisoitu valtakunnallisesti. Paikallisella tasolla,  palokunnissa, toimivat aktiiviset palokuntanaiset. Alueellisella tasolla toimintaa järjestävät palokuntien edustajista koostuvat naistyötoimikunnat/-valiokunnat. Valtakunnan tasolla toimintaa ohjaa, suunnittelee ja edustaa SPEK hallituksen asettama naistyötoimikunta.

Valtakunnallisen naistyötoimikunnan tehtäviin kuuluu antaa SPEKille asiantuntija-apua palokuntanaistyötoiminnan suunnittelussa. Toimikunta koostuu pelastusliittojen vapaaehtoisista naistyönohjaajista. Toimikunnassa on puheenjohtaja ja 7 jäsentä. Lisäksi hallitus nimittää toimikuntaan esittelijäksi ja sihteeriksi SPEKin edustajan. Jäsenet edustavat Suomen eri alueita (ruotsinkielinen FSB, Pohjois-, Itä-, Etelä-, Väli-, Länsi- ja Keski-Suomi). Jäsenet löydät Palokuntanaistyötoimikunta-sivulta.

Valtakunnallisia tapahtumia, kilpailuita, materiaalituotantoa ja kansainvälistä toimintaa koordinoidaan SPEK:n toimiston kautta.

kaksi_rentoa_pknaista.JPG

Pelastusliiton naistyötoimikunta suunnittelee ja järjestää yhteisiä alueellisia tapahtumia, kilpailuja ja kokoontumisia. Toimikunnat koostuvat yleensä palokuntien edustajista. Muutamalla isolla pelastusliiton alueella on erikseen nimetyt toiminta-alueet, joiden edustajista koostuu pelastusliiton naistyötoimikunta. Toimikuntalaiset ovat vapaaehtoisia toimijoita. Pelastusliitoilla on lisäksi palkattua henkilökuntaa huolehtimassa alueellisen toiminnan toteutumista (henkilömäärä vaihtelee alueellisesti).

Paikallisella tasolla palokunnissa toimivat palokuntanaiset. Palokuntanaisosastoon liittymisen alaikäraja on 16 vuotta ja yläikärajaa ei ole. Toimintaan voivat liittyä kaikki palokuntatoiminnasta kiinnostuneet naiset sillä lähtötasovaatimuksia liittymiselle ei ole. 

SPEK on Naisten Valmiusliiton jäsen ja SPEKin kautta pelastusliittojen naistyö voi osallistua Naisten Valmiusliiton toimintaan. SPEK on myös Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun eli Vapepan jäsen. Vapepa on vapaaehtoisten auttajien verkosto. Yleisin tapa auttaa on osallistua kadonneiden etsintään. Auttamistilanteissa vapaaehtoiset toimivat viranomaisten pyynnöstä. Palokuntanaiset mm. muonittavat etsintöjä.

Palokuntanaisosastot tekevät monipuolisesti yhteistyötä mm. Marttojen, Maa- ja kotitalousnaisten, Maanpuolustusnaisten liiton sekä erilaisten perinnejärjestöjen kanssa, riippuen alueen ominaispiirteistä ja palokunnan kiinnostuksenkohteista.  

Naistyön organisaatio
naistyon organisaatio.jpg
paperityo_puhelimessa.jpg