Tiedote 6.2.2008
Arjen sankari haluaa torjua tapaturmia

112-päivänä kannustetaan ehkäisemään onnettomuuksia

Oletko arjen sankari, kysytään 112-päivän tapahtumissa tänä vuonna. Kysymys on tärkeä, sillä suurin osa onnettomuuksista ja tapaturmista olisi torjuttavissa, jos ihmiset olisivat valmiita olemaan arjen sankareita eli tekemään kaikkensa onnettomuuksien ehkäisemiseksi. Kuitenkin vain viidennes kansalaisista on kiinnostunut tapaturmien ehkäisystä.

Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita. Kaatumiset, putoamiset, tulipalot, liikenneonnettomuudet ja varkaudet ovat esimerkkejä niistä onnettomuuksista, jotka tavallista ihmistä uhkaavat. Niistä selviäminen on yleensä ihmisestä itsestä kiinni, hänen kyvystään tarkkailla ympäristöään, ennakoida tulevaa ja tehdä tilanteessa oikeita päätöksiä.

Tulipalot ja kaatumiset ovat vältettävissä

Arjen sankari tunnistaa ennalta vaaratilanteet, osaa välttää niitä ja tekee muutenkin kaikkensa, ettei niitä pääsisi syntymään. Hän muistaa sammuttaa tv:stä ja muista laitteista sähkövirran yöksi eikä jätä pyykinpesukonetta yksin kotiin pyörimään kauppareissun ajaksi, ettei tulisi tulipaloa. Hän ei myöskään harrasta huterilla keittiötikkailla kiipeilyä ja osaa varautua liukkaisiin talvikeleihin. Arjen sankari käyttää turvavyötä, pyöräilykypärää, veneilyliivejä ja heijastimia.

Arjen sankaruuden tietoa ja oppia jaetaan 112-päivän tapahtumissa. Niitä järjestetään lähes 200 eri puolilla Suomea ensi viikonloppuna ja 112-päivänä maanantaina 11.2.

Vain viidennes kansalaisista on kiinnostunut tapaturmien ehkäisystä

Ennaltaehkäisy on se keino, jolla onnettomuuksien ja tapaturmien määrää ja niiden ikäviä seurauksia voidaan todella vähentää. Sisäasiainministeriön teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan 21 % suomalaisista on kiinnostunut saamaan lisää tietoa tapaturmien ehkäisystä ja 14 % tulipalon estämisestä. Tutkimuksessa haastateltiin tammikuun aikana yli tuhatta 15 vuotta täyttänyttä henkilöä eri puolilla maata Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Hätätiedotekokeilusta ei saa kysyä lisätietoja hätänumerosta 112

Hätätiedotteiden välitysjärjestelmää kokeillaan tänä vuonna myös televisiossa, jossa tiedotteet tulevat näkymään ruutukehänä kuvaruudun yläreunassa 112-päivänä klo 11.20. Kokeilussa hätätiedotteet päivittyvät myös tekstitelevisioiden sivulle 112. Lisäksi hätätiedotejärjestelmää testataan tuttuun tapaan radioissa. Kokeiluun osallistuvat Yleisradion, MTV:n ja Nelosen kanavat sekä kaikki kaupalliset radiot. Jotta hätänumerolinjat eivät tukkeutuisi, hätätiedotekokeilusta ei pidä kysyä lisätietoa hätänumerosta 112. Hätänumeroon soitetaan vain kiireellisessä hätätapauksessa.

112-päivän tapahtumat ovat tärkeä keino edistää onnettomuuksien ennaltaehkäisyä. Tapahtumat ovat onnistuneet vuosi vuodelta paremmin, ja yksi merkittävä syy on ollut järjestäjätahojen aktiivinen yhteistyö niin isoilla kuin pienilläkin paikkakunnilla. Aktiivisuus näkyy tapahtumien suunnitteluun panostamisena, hyvänä yhteishenkenä ja viime kädessä kävijöiden suurena määränä.

Lisätietoja

112-päivästä
SPEK
Tiedottaja
Helena Grönstrand
puh. (09) 4761 1336

Hätäkeskuslaitos
Viestintä- ja yhteyspäällikkö Marjukka Koskela
puh. 071 4716 409

SM, poliisiosasto
Ylikomisario
Marko Savolainen
puh. 040 717 0015

STM, perhe- ja sosiaaliosasto
Yli-insinööri
Olli Saarsalmi
puh. 1607 3186

Lisätietoja antavat myös muut työryhmän jäsenet:
www.112-paiva.fi

Television ja radion hätätiedotekokeilusta
Liikenne- ja viestintäministeriö
Turvallisuusjohtaja
Rauli Parmes
puh. 1602 8380