Koira pelastamassa ihmishenkiä

Rilla.jpg
Pelastuskoiria ja niiden ohjaajia koulutetaan etsimään kadonneita henkilöitä viranomaisten apuna, erilaisissa vaativissa oloissa. Pelastuskoiria koulutetaan sekä haku- että jälkityöskentelyyn. Hakukoira etsii ilmavainuisesti seuraten ilman mukana kulkeutuvaa ihmisen hajua. Jälkikoira puolestaa etsii maavainuisesti seuraten ihmisestä maahan jäänyttä hajujälkeä.

Sekä Suomen Pelastuskoiraliitto että Suomen Palveluskoiraliitto kehittävät pelastuskoiratoimintaa ja edistävät koirien hyödyntämistä yhteiskunnan käyttöön, kuten pelastus- ja etsintätehtäviin.

Etsintätehtävässä vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa sekä henkistä kestävyyttä. Pelastuskoiran tulee olla perusterve, luonteeltaan sosiaalinen ja yhteistyöhaluinen. Koiran pitää pystyä liikkumaan vaivatta erilaisissa olosuhteissa. Koiran rodulla sen sijaan ei ole väliä.

Kuvassa on Rilla, joka oli SPEKin kummikoira vuosina 2008 - 2011. Ennen kummikoirasopimuksen päättymistä Rilla ehti valmistua pelastuskoiraksi Länsi-Uudenmaan Pelastuskoirayhdistykseen. Rilla syntyi 31.8.2008. Sen virallinen nimi on Hayabusa's Saturn Sky, ja omistaja on Minna Löfman.