Lähes 400 palokuntalaista Helsinkiin kesäkuussa

ypk_kotka.jpg

Lauantaina 7. kesäkuuta Helsingissä järjestetään Yleinen palokuntalaiskokous. Tapahtuma järjestetään 27. kerran. Edellisen kerran kokous oli Kotkassa vuonna 2011. Yleiseen palokuntalaiskokoukseen kokoontuvat kaikkien palokuntamuotojen edustajat kehittämään alan ammattitaitoa ja toimintaedellytyksiä sekä keskustelemaan palokuntatoiminnan tulevaisuudesta. Tänä vuonna tapahtumaan on ilmoittautunut yli 400 palokuntalaista ympäri Suomen. Tapahtuman järjestää SPEK-ryhmä.


Kokouksessa käsitellään mm. palokuntien tunnettuutta, identiteettiä, rekrytointia, palokuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksia ja palokuntakulttuurin tulevaisuuden turvaamista. Aiheet pohjaavat sopimuspalokuntien strategiaan, jonka ovat laatineet yhdessä Suomen Sopimuspalokuntien Liitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Suomen Palopäällystöliitto. Kevään aikana palokuntalaiset ovat päässeet vaikuttamaan kokouksessa käsiteltäviin aiheisiin alueellisissa keskustelutilaisuuksissa ja verkkokyselyihin vastaamalla.

Tammikuussa 2014 toteutetussa VPK-toiminnan tunnettuus -tutkimuksessa kävi ilmi, että vain puolet vastanneista tuntee palokuntien hälytystoimintaa. Palokuntanuorisotoimintaa tuntee vain viidennes vastanneista ja vajaa kolmannes ei osannut mainita ollenkaan mitä VPK-toiminta on.

- Tämä on huolestuttavaa ja kertoo siitä, että meidän on syytä lisätä ihmisten tietämystä nykypäivän palokuntatoiminnasta ja palokuntaharrastuksesta. Samalla meidän tulee miettiä myös miten saisimme lisää sitoutuneita vapaaehtoisia niihin palokuntiin, joissa toimijoiden määrä on hiipunut, pohtii SPEKin palokuntatoiminnan järjestöpäällikkö Valtteri Tervala.
Palokuntatoiminta on kautta aikojen ollut hyvin hierarkinen, mikä johtuu myös toiminnan luonteesta.

- Hälytystilanteessa tulee päällikön käskyjä noudattaa, eikä kyseenalaistaa annettuja käskyjä. Kuitenkin yhdistystoiminnassa olisi hyvä, että kaikki toimijat pääsevät vaikuttamaan yhteisiin asioihin. Siksi tänä vuonna palokuntalaiskokouksen teemana on Lupa puhua ja aiheesta keskustellaan myös kokouksessa, kertoo Tervala.

Palokuntatoiminta esillä Helsingissä 7.6. myös yleisölle

Lauantaina 7.6. järjestetään Helsingin keskustassa Täyttä toimintaa -yleisötapahtuma klo 10-12 Mannerheiminaukiolla Kiasman edustalla sekä Paasikiven aukiolla tien toisella puolella.
Tapahtumassa voi tutustua palokuntatoimintaan eri tavoin, mm. kokeilemalla alkusammutusta tai osallistumalla sankoruiskutukseen. Lisäksi voi ikuistaa itsensä muistoksi palokunta-aiheiseen valokuvaan, seurata palokuntanaisten SM-kisoja, tutustua paloautoihin ja tavata juontaja Aki Linnanahteen, joka isännöi tapahtumaa. Lapsille löytyy myös pomppupaikka sekä ilmapalloja. Tapahtuman päätteeksi ohi kulkee mahtava palokuntaparaati.

Palokuntalaiskokouksen yhteydessä järjestetään myös perinteinen palokuntaparaati, jossa esittäytyy useita paloajoneuvoja sekä marssii lähes 300 palokuntalaista. Näyttävä paraati lähtee liikkeelle klo 11.30 Kasarmitorilta ja päättyy n. klo 12.15 (-12.30) eduskuntatalon edustalle.

Palokuntatoimintaa esittelevä Täyttä toimintaa -yleisötapahtuma on osa Yleistä palokuntalaiskokousta ja sen järjestää Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Palokuntaparaatin pääjärjestäjänä toimii Helsingin VPK.

Tervetuloa Helsinkiin!

- Odotamme innolla tulevaa tapahtumapäivää ja olemme tilanneet koko päiväksi aurinkoista säätä. Helsingissä on silloin erittäin tapahtumarikas viikonloppu, sillä samaan aikaan järjestetään Samba-karnevaalit, puolimarathon ja paljon muuta ohjelmaa, joten tervetuloa Helsinkiin, kehottaa Tervala.