• Tieto Kiira-rajuilman vaaroista sai ihmiset varautumaan

  21.9.2017

  Tieto Kiira-rajuilman saapumisesta oli laajalle levinnyt, internetin, television ja radion välityksellä. Yleisimmin ihmiset varautuivat rajuilman tuloon muun muassa irrottamalla sähkölaitteita verkkovirrasta ja siirtämällä irtaimistoa turvaan ulkoa.

 • Muistisairaiden turvallisuuden hallinnassa korostuvat kiellot

  21.9.2017

  Muistisairauden aiheuttamaan toimintakyvyn laskuun ja mahdollisiin vaaratilanteisiin varaudutaan heikosti. Riskienhallintakeinona korostuvat rajoitukset ja kiellot, kuten ruuanlaiton ja ulkona liikkumisen rajoittaminen tai ajokielto. Sallivat, toiminnan mahdollistavat tekniset ja digitaaliset apuvälineet ja sovellutukset ovat vielä harvinaisia, käy ilmi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEKin) laatimassa iäkkäiden ja muistisairaiden arjen turvallisuutta käsittelevässä julkaisussa.

 • SPEKin mainetutkimus kerää tietoa strategiatyön tueksi

  18.9.2017

  Syyskuun puolivälissä on lähtenyt viidelle tuhannelle SPEKin sidosryhmän edustajalle kutsu vastata mainetutkimukseen. Lisäksi on lähetetty erikseen kutsu myös SPEKin viestintätutkimukseen. Tutkimus on tehty edellisen kerran vuonna 2014.

 • Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty - eli puolet on tekemättä

  13.9.2017

  ​ Asumisen turvallisuutta on kehitettävä ja pelastussuunnittelu on keskeisessä asemassa, kun tehdään parannuksia kerros- ja rivitalojen turvallisuuteen. Nykyinen pelastussuunnitteluprosessi kaipaa kuitenkin uudistamista, koska liian usein suunnittelu jää asiakirjatasolle eikä johda käytännön toimiin, todettiin SPEKin järjestämässä Pelastussuunnittelu 2020 - asiakirjoja vai toimintaa? -tilaisuudessa.